- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A plouat cu amenzi de la inspectorii RAR! Românii au primit amenzi de sute de mii de lei

19 Dec, 15:44 • Bumbeneci Diana
Inspectorii RAR au început controalele în atelierele românilor. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei.
A plouat cu amenzi de la inspectorii RAR! Românii au primit amenzi de sute de mii de lei

Zeci de ateliere de reparaţii, ateliere tahografe şi limitatoare de viteză, staţii ITP, dar şi persoane neînregistrate fiscal au fost amendate cu peste 820.000 de lei, din cauza nerespectării prevederilor legale în domeniu,. Anunțul a fost făcut astăzi de Registrul Auto Român (RAR), într-un comunicat de presă transmis de Agerpres.

Inspectorii RAR au aplicat amenzi de sute de mii de lei

În acest sens, în perioada octombrie – noiembrie 2022, au fost efectuate peste 650 de acţiuni de control ale inspectorilor Departamentului de supraveghere a pieţei şi au fost dispuse 143 de sancţiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activităţii. Conform RAR, 10% din totalul proceselor verbale întocmite au fost pentru persoane neînregistrate fiscal care desfăşurau activităţi de reparaţii auto.

Au fost identificați zeci de angajați care nu aveau experiența necesară locului de muncă respectiv. În acest sens, inspectorii RAR au transmis și câteva sfaturi pentru români.

„Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul „ieftin şi rapid”, într-o unitate improvizată, reţineţi că nu aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute şi aveţi şanse zero ca ulterior să rezolvaţi pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, a declarat Mihai Dogarescu, şef Departament Supraveghere Piaţă (DSP) – RAR.

Citește și: Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe anul 2023. Ce bani vor fi alocați pensiilor, salariilor și șomajului

RAR
RAR

În acest context, reprezentanții RAR mai atrag atenţia asupra faptului că intervenţiile în sisteme de siguranţă ale autovehiculului sunt complexe şi necesită obligatoriu piese şi componente omologate. În acest context, controalele specifice au rolul de a stabili o stare de normalitate şi legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule şi de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfăşoară activităţi de reparaţii în mod neautorizat.

În același timp, Registrul Auto recomandă ca achiziţiile de componente din mediul online să se facă din surse sigure şi piesele să fie omologate.

Vânzătorul trebuie să ofere garanţie pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură”, mai transmite RAR.

Ai mai putea citi: Criza energetică își spune cuvântul! Consumul mondial de cărbune va ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult