- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Accesul restricționat în marile supermarketuri pe timpul weekend-ului. Veste proastă pentru români

11 Sep, 22:52 • Cornel Ghimeșan
Românii ar putea avea parte de o veste proastă. Un partid politic a gâdit un proiect de lege prin care s-ar putea impune restricționarea accesului în marile lanțuri de supermarketuri duminica.
Accesul restricționat în marile supermarketuri pe timpul weekend-ului. Veste proastă pentru români

Un proiect de lege ar putea schimba complet comportamentul consumatorilor români. Veștile nu sunt din cele mai bune, românii ar putea să se confrunte cu o schimbare uriașă în stilul lor de viață. Accesul în marile lanțuri de supermarketuri ar putea fi restricționat duminica și redus sâmbăta.

Citește și Ministerul Educației cere ajustarea unor indicatori din PNRR. Școlile din România nu necesită dotări suplimentare

Schimbări uriașe în supermarketuri

Mai mult, sâmbăta programul ar putea să fie numai până la ora 14. Proiectul de lege a fost depus în Parlament în iulie 2023.

Ce program ar avea magazinele, conform proiectului de lege:

  • De luni până vineri, magazinele să fie deschise în intervalul orar 08:00 – 22:00;
  • În ziua de sâmbătă, marile lanțuri de magazine să aibă program scurt, de la 08:00 la 14:00;
  • În ziua de duminică, magazinele să fie închise.

Proiectul mai prevede ca în zilele libere de la stat și pe perioada sărbătorilor legale magazinele să fie închise. Prin închiderea supermarketurilor duminica producătorii români ar putea fi ajutați să-și vândă produsele în piețe. Mai mult, în proiect mai e prevăzut ca supermarketurile să fie relocate la cel puțin cinci kilometri de centrele urbane.

Citește și Gestul unui medic care l-a costat 10.000 de lei. Postarea a devenit virală pe internet, însă i-a ruinat cariera

Proiectul de lege a fost propus de doi parlamentari ai Partidului Național Liberal și scopul e modificarea completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Proiectul e inspirat din alte țări din vestul Europei. România nu e singura care ar fi într-o astfel de situație. Un astfel de program se aplică în marile supermarketuri din țări din vestul Europei. În ziua de duminică magazinele sunt închise sau funcționează conform unui program special. Austria, Olanda Elveția, Spania sunt printre țările în care se aplică deja această măsură.

Mai mult, se propune ca producătorii din România să aibă o zonă în marile supermarketuri unde să-și poată vinde produsele.

„Supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”, se precizează în proiectul de lege.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult