- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ministerul Educației cere ajustarea unor indicatori din PNRR. Școlile din România nu necesită dotări suplimentare

11 Sep, 21:22 • Alexe Raluca
Ministerul Educației cere ajustarea unor indicatori din PNRR, după ce s-a stabilit că nevoia reală de echipamente noi a școlilor este mai mică decât cea estimată inițial, la momentul depunerii cererilor de finanțare.
Ministerul Educației cere ajustarea unor indicatori din PNRR. Școlile din România nu necesită dotări suplimentare

Ministerul Educației a transmis că solicită ajustarea unor jaloane din Plan ul Național de Redresare și Reziliență. Această cerere vine ca urmare a realizării faptului că nevoia reală a școlilor din România de echipamente noi nu este atât de mare pe cât s-a crezut inițial.

Citește și: Câţi bani poţi strânge din alocaţia elevilor în cei 12 ani de şcoală. Bani la saltea vs. depozit bancar vs. investiţie la bursă

Ministerul Educației cere modificarea PNRR

Experții Ministerului Educației au cerut modificarea unor jaloane PNRR, în ceea ce privește unitățile școlare din România, după ce au ajuns la concluzia că elevii din România nu au atât de multă nevoie de echipamente ajutătoare în procesul educațional. Decizia a fost luată în urma centralizării nevoii reale transmise de unitățile de învățământ.

„În cadrul renegocierii unor ținte/jaloane din PNRR cu Comisia Europeană, Ministerul Educației a propus modificări raportate la nevoia reală din teritoriu, pe baza unor analize de nevoi recente, care, la momentul depunerii Planului Național de Redresare și Reziliență, au fost doar estimate pe baza datelor existente în SIIIR. Astfel, ajustarea indicatorilor din cadrul jaloanelor aferente dotării unităților de învățămant preuniversitar cu laboratoare de informatică. În acest caz, în urma apelului de proiecte, a reieșit că nevoia locală a fost mai mică decât estimarea inițială a Ministerului Educației, în principal ca urmare a multiplelor finanțări de care au beneficiat școlile în perioada pandemiei pentru asigurarea necesarului de echipamente IT. Prin urmare, în urma centralizării nevoii reale transmise de unitățile de învățământ, prin cererile de finanțare depuse în cadrul apelului de dotări, Ministerul Educației a solicitat ajustarea jaloanelor în conformitate cu proiectele depuse, astfel încât alocarea financiară să poată fi utilizată prin raportare la nevoia reală la momentul deschiderii apelurilor de proiecte, nu la momentul estimărilor făcute la data depunerii Planului de Redresare și Reziliență (ex.: de la 5.200 de laboratoare estimate inițial la minimum 4.350)”, transmite Ministerul Educației.

În aplicarea propunerii de diminuare a sprijinului financiar nerambursabil, Ministerul Educației „a propus exclusiv ajustarea țintelor și jaloanelor care nu au fost atinse în urma apelurilor de proiecte deja lansate și al căror calendar a fost deja extins de mai multe ori, în vederea sprijinirii beneficiarilor pentru a depune proiecte”. Ministerul Educației cere și reducerea țintei pentru înființarea serviciilor complementare de educație timpurie.

„Noua valoare a țintei corespunde proiectelor depuse (99), în urma mai multor întâlniri cu potențialii beneficiari și a extinderii calendarului de depunere de mai multe ori. Între, 2020 – 2021 ținta a fost estimată la 412 servicii complementare dedicate exclusiv localităților izolate/dezavantajate. Modificările privind numărul școlilor beneficiare din cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar au la bază, pe de o parte, aplicarea indicelui de corecție privind creșterea prețurilor (de asemenea, grantul pentru școli a fost mărit de la 200.000 la 300.000 de euro de la runda I la runda II), pentru ca unitățile de învățământ beneficiare să-și poată îndeplini activitățile din proiecte. Menționăm că în runda I a Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar au fost depuse 1.409 proiecte, iar în runda a II-a au fost depuse 693 de proiecte, deși apelul de proiecte a fost prelungit de două ori. Totodată, Ministerul Educației are în vedere relansarea rundei a II-a a PNRAS după finalizarea evaluării proiectelor depuse din sesiunea iunie-iulie 2023, cât și lansarea unui apel de proiecte dedicat școlilor mici, sub 40 de elevi la gimnaziu, pentru care a fost pus deja în consultare publică Ghidul solicitantului, în vederea sprijinirii consolidate a acestor unități de învățământ din punct de vedere administrativ, astfel încât fiecare potențial beneficiar să fie parte din acest proiect de reducere a abandonului școlar”, se mai arată în documentl transmis de minister.

Citește și: Nicolae Ciucă anunță prioritățile în noua sesiune parlamentară. Măsurile fiscale și jaloanele din PNRR sunt pe ordinea de zi a Senatului