- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Această aplicație te avertizează cu 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur

16 Feb, 14:41 • Bocioacă Bianca
Câteva secunde pot fi vitale în cazul unui cutremur. Există două aplicații care transmit un semnal de alarmă cu cel mult 25 de secunde înainte de producerea unui seism.
Această aplicație te avertizează cu 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur

Poți afla cu cel mult 25 de secunde înainte că urmează să se producă un cutremur cu ajutorul unor aplicații. În acest moment, există două aplicații de acest fel, iar furnizorii lor sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și Google.

Institutul are două conturi dedicate acestui lucru pe Telegram și Twitter. Oricine se poate abona la acestea și seta pe telefon sau pe computer să primească alerte în cazul unui seism. Totuși, trebuie să știți că pot fi semnalate numai cutremurele din Vrancea cu 25 de secunde înainte.

Citește și: Anunțul zilei! Vine un nou ajutor de la stat. Românii sunt feriți de pericolul cutremurelor

Cum funcționează avertizarea de cutremur

Modul de funcționare a sistemului este unul simplu. Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori care înregistrează primele impulsuri ale unui seism.

INCDFP estimează magnitudinea din primele 3 impulsuri care ajung la cei mai apropiați senzori. Energia disipată de cutremur este una mică în acel moment și nu poate provoca pagube. De la cele 3 impulsuri și până la unda periculoasă, în numai 25 de secundem sistemul poate avertiza populația, potrivit playtech.ro.

Persoanele care folosesc telefoane mobile cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur și de pe un serviciu gratuit, numit Android Earthquake Alerts. Sistemul a devenit operațional în România în 2022.

Citește și: Cum poate un copil dintr-un sat sărac să ajungă antreprenor în IT: „Am văzut că pot să fac o aplicație, că pot să fac un sistem pe care pot să îl vând în America și mi s-a deschis toată lumea”

Serviciul poate detecta cutremurele de pe întrg mapamondul și îi alertează pe utilizatorii Android de producerea unui seism în zona în care se află.

Telefoanele pot detecta mișcarea pământului, un algoritm evaluează magnitudinea și locul seismului și transmite semnalul de avertizare.

Penrtu a activa acest serviciu trebuie să intrați în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”. Accesați „alertă cutremur” și bifați „primiri alerte”.