- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cum poate un copil dintr-un sat sărac să ajungă antreprenor în IT: „Am văzut că pot să fac o aplicație, că pot să fac un sistem pe care pot să îl vând în America și mi s-a deschis toată lumea”

27 Oct, 22:27 • Gabriela Andreescu
Un copil dintr-o zonă defavorizată din România, cu răbdare, ambiție, constanță și curaj poate să ajungă oriunde, poate orice, mai ales în tehnologie, spune Andrei Pitiș, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori şi investitori în IT de pe piaţa locală.
Cum poate un copil dintr-un sat sărac să ajungă antreprenor în IT: „Am văzut că pot să fac o aplicație, că pot să fac un sistem pe care pot să îl vând în America și mi s-a deschis toată lumea”

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Andrei Pitiș, fondator și CEO la Simple Capital, a dorit să trimită un mesaj pozitiv tuturor celor care cred că un copil născut într-o zonă săracă nu poate reuși în România.

„În orice sat, în orice cătun, poate să existe un copil care poate să viseze să fie antreprenor în tech. Trăim într-o țară democratică, trăim într-o țară în care se poate, în care poți să îți depășești condiția, oricât de jos ar fi condiția în care tu te naști. Și chestia asta o uităm prea repede și de foarte multe ori zicem că nu se poate, că suntem în România. Nu e adevărat. Se poate,” a spus antreprenorul, citat de Republica

În ajutorul spuselor sale, Andrei Pitiș a povestit o întâmplare cu un tânăr venit la Cluj dintr-un sat pentru a se lansa în industria IT:

„Și am avut chiar la Innovation Labs un tânăr care a venit la mine și mi-a zis: Am venit dintr-un sat la Cluj la facultate și deja mi s-a deschis un oraș; Și am venit la Innovation Labs și am văzut că pot să fac o aplicație, că pot să fac un sistem pe care pot să îl vând în America și mi s-a deschis toată lumea. Eu nu credeam că toată chestia asta e posibilă, nici măcar nu visam că e posibilă, nu știam că există noțiunea de product manager care gândește un produs care se poate vinde global,” a povestit Pitiș în cadrul emsiunii TV.

Fondatorul Simple Capital și cofondatorul Innovation Labs își continuă mesajul optimist printr-un îndemn de a schimba România în bine:

„Hai să deschidem țara asta pentru toți oamenii, haideți să îi convingem că se poate pe copiii aceia care sunt undeva într-un sat și care visează să facă o diferență în lume,” a spus Andrei Pitiș.

Antreprenorul a relatat experiența unor tineri care au ajuns întâmplător să participe la Innovation Labs, primul program de preaccelerare pentru startup-uri tech din România, și care au reușit să ajungă în faza finală a competiției.

„A fost o echipă de patru tineri care erau la o petrecere, băuseră mult și au văzut reclama la Innovation Labs și au zis: Ce o fi asta? Și s-au înscris, pur și simplu, dintr-un impuls, după care au ajuns până în finală. Asta a fost acum un an sau doi. Și au zis: ne-a schimbat complet viața, se văd lucrurile total diferit. Se poate”, îi încurajează pe tineri Andrei Pitiș.

Chiar și un copil sărac poate reuși în industria de IT, consideră antreprenorul Andrei Pitiș
Chiar și un copil sărac poate reuși în industria de IT, consideră antreprenorul Andrei Pitiș

Spre deosebire de alte domenii în care succesul se poate dovedi mai dificil, domeniul tehnologiei informației este unul în care tinerii români pot reuși, pot să creeze produse de succes pe plan internațional, spune antreprenorul în IT

„Poate că în alte domenii nu se poate, nu știu dacă se poate reuși în orice domeniu în România, dar în tehnologie se poate reuși și nu doar în România, se poate reuși internațional. Chestia asta nu se poate din orice țară. Adică din România chiar se poate – să rămâi în România și să reușești internațional. Sunt mai mult de trei sferturi din glob unde lucrul acesta nu e posibil, oamenii din locurile acelea trebuie să emigreze într-o țară democrată ca să poată să reușească. La noi e posibil, hai să ne bucurăm de asta și să comunicăm cât mai mult”, a punctat Andrei Pitiș.

Antreprenorul îi încurajează pe cei care își doresc să aibă succes în domeniul IT să meargă în Statele Unite ale Americii, să participe la întâlniri cu antreprenori din startup-uri din domeniul tehnologiei.

„Trebuie să mergi până acolo, măcar să fii în câteva dintre meetup-urile cu startup-uri sau cu oameni din zone de tehnologie, să vezi cum gândesc, cum vorbesc, cum se pune problema, despre ce se discută, și să îți dai seama că se poate discuta când te întâlnești la bere și despre altceva decât despre politică”, a mai spus Andrei Pitiș în cadrul emisiunii TV

Citește și: O companie aeriană face noi angajări. Se caută însoțitori de bord, salariile sunt uriașe

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult