- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acești români primesc 2.000 de lei lunar de la stat, indiferent de veniturile familiei. Inițiativa dă fiori Guvernului

24 Aug, 12:12 • Constantin Cristina
Milioane de români ar putea primi contravaloarea a cel puțin un salariu minim net în fiecare lună de la stat, indiferent de veniturile familiei. Sumele pot depăși 5.000 de lei.
Acești români primesc 2.000 de lei lunar de la stat, indiferent de veniturile familiei. Inițiativa dă fiori Guvernului

Acești români primesc 2.000 de lei lunar de la stat, indiferent de veniturile familiei. Deși guvernul încearcă să reducă cheltuielile, a informat antena 3 CNN.

Este vorba de familiile care au mai mult de trei copii. Acest ajutor este o inițiativă depusă de parlamentarii PNL. un salariu minim net pentru cei care au 3 copii, un salariu minim net si jumătate pentru 4 copii, două salarii minime pentru cei care au 5 copii și două salarii minime și jumătate pentru cei care au 6 copii.

Citește și: Pensii 2023. Câți bani în cont trebuie să aibă un român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II

Acești români primesc 2.000 de lei lunar de la stat, indiferent de veniturile familiei. Inițiativa dă fiori Guvernului

Banii ar urma sa fie acordați până când copilul împlinește 18 ani și nu va ține cont de veniturile familiei. De reținut este faptul că părinții trebuie să realizeze venituri pentru a beneficia de această sumă lunar.

Tinerii din țara noastră, care au devenit majori, deci care au împlinit vârsta de 18 ani, pot primi în continuare alocație, dacă rămân elevi. Concret, ei trebuie să urmeze cursuri la învățământul liceal sau profesional. De asemenea, sunt vizați și tinerii cu handicap ce urmează o formă de învățământ preuniversitar, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

bani de la stat
bani de la stat

Foarte important de menționat este faptul că tinerii care au împlinit 18 ani ce repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care sunt nevoiți să repete din motive de sănătate, dovedite cu documente, informează Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPD).

Potrivit documentelor guvernamentale, în ianuarie 2023, statul oferă următoarele sume:

  •  631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022);
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în 2022);
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022).

Legislația care se aplică în domeniul alocațiilor de stat pentru copii este Legea 61/1993, modificată prin OUG 126 din 15 decembrie 2021.

Astfel, la articolul 2, alineatul 3, se prevede: „începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.”

Alte articole: Veste bună pentru români! S-a confirmat: banii intră pe card în următoarele 10 zile. Cine sunt beneficiarii