- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Câți bani în cont trebuie să aibă un român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II

24 Aug, 10:06 • Constantin Cristina
În România sunt 201.000 de astfel de veterani ai sistemului de pensii private. Iată câți bani are în cont un român care cotizează la Pilonul II de pensii private.
Pensii 2023. Câți bani în cont trebuie să aibă un român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II

Un salariat român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II de la înființarea sistemului din 2008 încoace are acum în medie 48.000 de lei în cont, din care 36.105 lei reprezintă viramentul din salariu și 11.900 de lei rezultatul investițional al administratorului său de fond, potrivit datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară la solicitarea zf.ro.

Citește și: Pilonul II de pensii ajunge la un nou record. Ce se ascunde în spatele cotizațiilor de peste 3,2 miliarde de lei

Pensii 2023. Câți bani în cont trebuie să aibă un român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II

În sistemul de pensii private din România sunt aproximativ 201.000 de astfel de veterani, adică cei care înregistrează 182 de contribuții lunare de la înființarea sistemului, din luna mai a anului 2008 și până la cele mai recente statistici, din iunie 2023.

În prezent, Pilonul II de pensie privată numără 8 milioane de participanți cu o valoare medie a contului de 13.600 de lei, fiind incluși atât cei care s-au angajat de câteva luni, astfel au o valoare de zeci de lei a contului P2, cât și cei menționați mai sus.

pensii
pensii

Românii sunt tot mai interesați de pensiile private. Aceștia au cotizat cu 3,2 miliarde de lei la pensiile private obligatorii Pilon II în primul trimestru din 2023, cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. Datele analizate de sursa citată scot în evidență faptul că 3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II. Contribuţie medie lunară de 249 de lei. Din 8 milioane de participanți ai fondurilor de pensii private Pilon II, aproximativ 4 milioane virează activ în fiecare lună l 20% din contribuții, în companii listate.

Viitorii pensionari ai României, mai exact cei care acum sunt salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni din 2023 către fondurile de venituri private obligatorii Pilon II. Datele arată că aceștia au cotizat cu mai mult cu 19% faţă de acelaşi trimestru din 2022, arată calculele realizate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Alte articole: Pilonul II de pensii, record istoric, pentru prima dată de la înființare. A fost depășit pragul de 100 de miliarde de lei