- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acești români sunt puși în fața unei alegeri imposibile! Pot rămâne fără banii de pensie!

07 Dec, 11:15 • Oprea Alina
Românii se confruntă cu foarte multe schimbări în ultima perioadă, iar una dintre acestea reflectă o alegere aproape imposibilă. Cel mai mare risc este acela de a rămâne fără banii de pensie!
Acești români sunt puși în fața unei alegeri imposibile! Pot rămâne fără banii de pensie!

La acest moment, mii de români sunt forțați să aleagă între a renunța la tratament și pierderea pensiei de invaliditate. Această situație critică survine în urma modificării criteriilor de acordare a acestui drept esențial.

Ai putea fi interesat și de: Noua Lege a Pensiilor. Pensionarii au găsit soluția pentru puncte suplimentare și o pensie mai mare!

Românii, între pensie și tratament

Odată ce criteriile de acordare a pensiilor de invaliditate s-au modificat, mii de pacienți s-au văzut nevoiți să aleagă. Aceștia, afectați în urmă cu decenii, se află în fața riscului de a pierde această pensie de invaliditate de aproximativ 1.000 de lei/lună.

Această schimbare a intrat în vigoare în luna decembrie a anului 2022, fiind motivată de progresele în tratamentul HIV. Este considerată a fi, la momentul prezentului, o afecțiune cronică cu dizabilitate episodică. Pania a fost instalată în rândul pacienților, iar mulți dintre aceștia au decis să își anunțe medicii că vor renunța la tratament pentru a-și putea menține pensia.

Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), subliniază gravitatea acestui fenomen.

„Sunt persoane care au spus medicilor că vor recurge la lucrul acesta ca să continue să-și ia pensia”, a spus acesta potrivit Adevărul.

În contextul în care se renunță la acest tratament, poate conduce către dezvoltarea rezistenței la medicamente și eșec terapeutic. Astfel, se va ajunge la deteriorarea stării de sănătate, iar riscul acesta este enorm, nu doar pentru indivizii afectați, ci și pentru sistemul de sănătate în ansamblu.

Românii, alegeri imposibile
Românii, alegeri imposibile

Directorul UNOPA a precizat că aceștia „dezvoltă rezistență la schema de tratament, necesită altă schemă, care le funcționează sau nu, cu riscul de a se ajunge la eșec terapeutic. Se joacă cu sănătatea lor”.

Dezbaterile recente, la care au participat specialiști din domeniul HIV/SIDA, au pus accentul pe necesitatea unei abordări diferite pentru pacienții infectați în anii ’80-’90.

Prof. Adrian Streinu-Cercel a subliniat că acești pacienți nu au avut oportunitatea unei vieți normale și, ca atare, nu pot fi angajați în prezent. Este necesară o intervenție legislativă pentru a asigura că acești pacienți nu sunt afectați de noile criterii de pensionare.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, va avea un impact semnificativ asupra acestor pacienți.

„Cei din cohortă (n. red. – persoanele infectate în anii 1985 – 1990) nu au avut cum să-și ducă o viață de formare corespunzătoare, ca atare, când vorbim de faptul că ei acum sunt bine din punct de vedere virusologic și imunologic nu înseamnă că se pot angaja. Că nu-i angajează nimeni.

Și atunci, pentru aceste persoane care sunt din cohortă, statul are obligația – așa cum noi am avut obligația, la vremea noastră, să-i facem bine cât am putut de repede – să le asigure un trai decent. Or la ei nu trebuie aplicate astfel de criterii.

Nu știu ce experți ați avut de la „Matei Balș” și de la „Babeș”, eu, de exemplu, nu am fost întrebat absolut deloc. Că mă mai pricep la HIV. (…) Au suferit suficient ca să le mai dăm noi încă o palmă peste față”, a declarat prof. Adrian Streinu-Cercel, conform capital.ro.

Ai putea fi interesat și de: Apare un nou tip de pensie! Cine sunt românii care vor primi și mai mulți bani în 2024