- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Apare un nou tip de pensie! Cine sunt românii care vor primi și mai mulți bani în 2024

06 Dec, 20:05 • Bumbeneci Diana
Un nou tip de pensie apare în România din 2024. Iată cine sunt românii care vor primi mai mulți bani.
Apare un nou tip de pensie! Cine sunt românii care vor primi și mai mulți bani în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare un nou tip de pensie. Este vorba despre un act normativ care face referire la faptul că beneficiază de aceste pensii toți primarii, toți viceprimarii, șefii de consilii județene și vicepreședinții de consilii județene care au ocupat funcții în administrația locală începând cu 1992 și până în prezent și care au cel puțin un mandat complet în administrația locală.

Un nou tip de pensie în 2024

Astfel, această categorie de români va primi mai mulți bani pe lângă pensiile de vechime, pe bază de contribuție.

Liderii din opoziție au solicitat Executivului condus de Marcel Ciolacu să amâne cu încă un an plata acestor pensii, acuzând că un asemenea demers va împărți România în oameni onești și muncitori și „șmecheri”.

„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a spus potrivit Europa FM, Anca Dragu, fost ministru de Finanțe și senator USR.

Pensia va crește cu 70% pentru anumiți români

Trebuie văzut însă ce decizie va lua Executivul, mai ales că pensiile românilor au două majorări promise în 2024, un an electoral unde primarii vor avea un rol cu adevărat semnificativ.  În tot acest timp, Casa Națională de Pensii este gata pentru creșterile de pensii din sistemul public de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor cu noile sume. Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%.

Cele mai mari schimbări vor putea fi observate însă din luna septembrie a anului viitor, odată cu recalcularea. Sunt pensionari care vor beneficia de creșteri de peste 70%. În bani asta înseamnă undeva între 1500 și 2.000 lei în plus pentru bunici.

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii„, spune Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

Poți citi și: Categoria de români care se va bucura de mai mulți bani la pensie. Daniel Baciu: „De această majorare vor beneficia toți”

Daniel Baciu, despre o nouă pensie
Daniel Baciu, despre o nouă pensie

Majorări de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă | Anunțul Casei de Pensii

„Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

Analiștii economici atrag atenția că majorările vor fi înghițite rapid de scumpiri. Deși pensiile mai cresc, românii nu se vor putea bucura cu adevărat de bani deoarece se anunță noi scumpiri la raft atunci când vine vorba despre alimente, medicamente, carburanți și alte servicii.

„Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Salvamontiștii amenință cu blocarea activității montane din România. „Și așa suntem puțini, aceste măsuri ale Guvernului ne afectează foarte tare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult