- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acești români vor primi pensie dublă! Anunțul oficial de la CNPP

09 Mar, 15:14 • Fundeanu Madalina
Acești români au parte de vești bune de la CNPP! Vor primi pensie dublă, după recalculare.
Acești români vor primi pensie dublă! Anunțul oficial de la CNPP

Vin vești bune pentru o categorie de români. Aceștia vor primi pensie dublă, după noul calcul al Legii Pensiilor, iar anunțul a fost făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP.

Prin intermediul legii se vor înlătura inechitățile, lucru ce a fost așteptat de mult timp de către pensionari. A fost adoptată o altă formulă de calcul, care funcționează după principiul pensii egale la contributivitate egală, conform Realitatea.net.

Românii care vor primi pensie dublă

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a oferit un exemplu: la 47 de ani contribuție, persoana în cauza beneficiază de punctele de stabilitate. În acest sens, pensia va crește cu peste treizeci de procente.

„Noua lege a pensiilor va înlătura inechitățile. De-a lungul timpului, legislația a fost așa de mult modificată, încât cei cu aceiași ani de muncă, au cuantumuri în plată diferite. Tocmai de aceea am adoptat noua lege, cu o nouă formulă de calcul, care merge pe principiul pensii egale la contributivitate egală.

De exemplu, la 47 de ani contribuție, o persoană va beneficia de acele puncte de stabilitate. Pensia va crește cu mai mult de 30% de la 2.200 de lei. Aceste puncte de stabilitate se dau pentru aceste perioade în plus. Cu siguranță că persoana în cauză va avea peste 3.000 de lei, ba chiar și mai mult. 25 de ani este stagiul mediu de cotizare în România”, a explicat Daniel Banciu.

Citește și: Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie. 2024 nu este cu noroc pentru toți

pensie
pensie

Anunțul CNPP

Românii care încasează pensii mici în acest moment vor putea să își dubleze veniturile, după ce noua formulă va intra în vigoare. Contracul subsecvent va fi semnat în curând, în vederea recalculării pensiilor. Drepturile legitime ar urma să fie aplicate începând cu data de 1 septembrie, potrivit declarațiilor efectuate de Daniel Baciu.

În plus, șeful CNPP a precizat faptul că nicio pensie nu va scădea, după ce vor fi întocmite recalculările. În acest sens, românii care au peste 35 de ani de muncă vor primi un punct pentru fiecare an în care au lucrat după pragul respectiv.

„În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi. Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege, și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a mai declarat Daniel Baciu.

Vezi și: Anunț pentru românii de după 1989. Calculul care arată ce pensie vei avea!