- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Achiziție uriașă a Armatei Române! Primele 7 drone achiziționate se ridică la o valoare de 410 milioane de dolari

21 Jun, 20:28 • Cornel Ghimeșan
Armata Română face pași mari spre modernizare! Au fost achiziționate primele 7 drone. Licitația a fost câștigată de israelienii de la Elbit Systems, iar contractul se ridică la 410 milioane de dolari.
Achiziție uriașă a Armatei Române! Primele 7 drone achiziționate se ridică la o valoare de 410 milioane de dolari

Armata Română

a achiziționat primele 7 drone. Această investiție face parte din demersul de modernizare. Licitația pentru acest contract a fost câștigată de israelienii de la Elbit Systems, iar valoarea acestuia se ridică la 1,89 miliarde de lei, respectiv 410 milioane de dolari. Comanda de achiziție va fi executată într-o perioadă de doi ani. Primele trei drone Watchkeeper X vor costa 180 de milioane de dolari.

Citește și: Gigantul Amazon, acuzat că a păcălit clienții să plătească serviciul de streaming. FTC a dat în judecată compania

Colaborare strânsă între Armata Română și Elbit Systems

„În cadrul comenzii de achiziție, Elbit Systems va furniza sistemele UAS tactice Watchkeeper X, modernizate cu capabilități avansate, inclusiv sistemul electro-optic multispectral Spectro XR™, noi capabilități de comunicare și altele. Sistemul electro-optic multispectral Spectro XR™ reprezintă un avans al capacităților complexe de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere.

Potrivit pentru complexitatea operațională din prezent, sistemul este unul de tip ușor și este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației operaționale.

Sistemul UAS tactic cu încărcătură dublă Watchkeeper X este varianta de export a armatei britanice, fabricată de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales, și este un derivat al familiei de UAS-uri Hermes. Watchkeeper X este compatibil cu standardele NATO, permițând o interoperabilitate esențială cu NATO și cu alte forțe aliate.

Ca parte a comenzii de achiziție, Elbit va transfera tehnologie, va stabili infrastructura și cooperarea industrială cu Aerostar și cu filialele Elbit Systems din România pentru a produce platforma și stația de control la sol în România, precum și operațiunile de întreținere pe durata ciclului de viață al sistemului.

Elbit Systems intenționează să coopereze cu industria locală și să creeze oportunități de locuri de muncă, care vor construi parteneriate puternice și durabile, pentru a permite livrarea de produse de înaltă calitate și pentru a contribui la economia locală și regională”, se arată în comunicatul Elbit Systems.

Elbit Systems, compania israeliană care a câștigat licitația, colaborează cu MApN în cazul mai multor contracte, iar unul dintre acestea a fost  semnat în martie şi în valoare de 120 de milioane de dolari prevede furnizarea de turele, staţii de luptă şi sisteme de mortiere pentru Forţele Armate Române.

Alte articole: Nicușor Dan: Mai multe linii de STB pe timp de noapte în Capitală. Tariful pentru o călătorie de 90 de minute pe liniile de noapte

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult