- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aderarea României la Schengen – Bode: „Merg să cer respect pentru ţara noastră! Aderarea este o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României”

08 Dec, 10:13 • Cornel Ghimeșan
În cadrul Consiliului JAI care va avea loc astăzi, se va vota aderarea României la Spațiul Schengen. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că România astăzi cere în primul rând, respect și că trebuie să primească un vot pozitiv din moment ce de 11 ani suntem pregătiți pentru acest moment.
Aderarea României la Schengen - Bode: „Merg să cer respect pentru ţara noastră! Aderarea este o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României”

România va solicita astăzi un singur lucru – respect, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

„România va solicita un singur lucru – respect. Merg să cer respect pentru ţara noastră, pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (…) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (…) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România – un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023″, a precizat Lucian Bode.

Alte articole: Austriecii nu sunt de acord cu blocarea aderării României la Schengen. Critici dure la adresa ministrului de interne Gerhard Karner

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

„Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen. Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile”, a explicat ministrul.

Lucian Bode a subliniat că votul de joi este un moment de cotitură în istoria României şi chiar în istoria Uniunii Europene.

„Aderarea României la spaţiul Schengen este o aspiraţie firească, o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României. Şi, în acest moment istoric pentru România, doresc să le mulţumesc cetăţenilor români pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă în toţi aceşti ani”, a transmis Bode.

Eforturile României pentru aderarea la Schengen

Nicolae Ciucă face în continuare eforturi pentru a obține rezultatul mult dorit de România. Premierul ar fi avut, miercuri seara, o ultimă discuție cu cancelarul Austriei, înaintea votului de mâine, de la Consiliul JAI, acolo unde România are nevoie de unanimitate pentru a fi  acceptată în Spațiul Schengen, potrivit Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România”, mai notează sursa citată.

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă afirma că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

Citește și: Parlamentul Olandei a luat o decizie finală cu privire la aderarea României la Schengen

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult