- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen se află pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI!

20 Nov, 16:50 • Oprea Alina
Problematica actuală a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen se află pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI! Aceasta este programată pentru 4-5 decembrie 2023!
Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen se află pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI!

Aderarea la Spațiul Schengen a României și a Bulgariei este o situație care pare că nu mai ajunge la final. Totuși, aderarea acestor două state se află pe ordinea de zi provizoie a Consiliului JAI din 4-5 decembrie. Decizia de a menține punctul pe agenda Consiliului JAI, conform unor surse, ține de discuțiile pentru deblocarea vetoului austriac, precum și de alegerile din Olanda, care sunt la finalul lunii noiembrie, țară care se opune adeării Bulgariei.

Unul dintre punctele supuse voutului este aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, potrivit ordinii de zi provizorii a Consiliului JAI. Foarte important de menționat este faptul că acest subiect este pus sub semnul întrebării.

În cazul în care România va cere Spaniei, care deține preșidenția Uniunii Europene, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi, în cazul în care nu vor fi convinse cele două țări care se opun prin veto, Austria și Olanda, România are toată încrederea că va lua cea mai bună decizie. Aderarea României și a Bulgariei a fost cerută de către Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni, prin rezoluții, acestea fiind cele mai importante grupuri politice europene.

Aderare România și Bulgaria la Spațiul Schengen
Aderare România și Bulgaria la Spațiul Schengen

Vezi mai multe despre: Răsturnare de situație! Ministrul de Externe al Austriei: „Blocarea României și Bulgariei este doar o cale pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond ale spațiul Schengen”

Marcel Ciolacu, despre aderarea la Spațiul Schengen

Este foarte important a România să joace toate șansele de a putea să adere, iar Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook, în urmă cu do9uă săptămână, a comunicat faptul că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a obține acordul actualului Guvrn din Olanda, dar și pe cel de dreapta din Austria, care au blocat aderarea țării noastre la zona de liberă circulație, de dreptul României de a fi în Schengen.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen,k a fost înr-o vizită la Chișinău, unde acesta a declarat că decizia gvernului țării sale, de a bloca aderarea României și Bulgariei este „greșită”. Tot acesta a precizat și faptul că decizia guvernului de a se opune la intrarea României și Bulgariei în Schengen ar trebui să fie revizuită de către Executivul care va lua această decizie, porivit Digi24.

Marcel Ciolacu despre Spațiul Schengen
Marcel Ciolacu despre Spațiul Schengen

Vezi mai multe despre: Presiuni intense din partea Germaniei pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen! Întâlnirea cu Scholz a avut efecte pozitive!