- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevărul despre criza de după pandemie: „Coada nu e la supa săracilor, ci la iahturi. Te programezi cu ani înainte”

05 Dec, 09:57 • Toma Anca
Adevărul despre criza de după pandemie. Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii Nod în papură, despre situația actuală în care se află România, inclusiv despre nivelurile conducerii acestei țări, în clasa politică.
Adevărul despre criza de după pandemie: Coada nu e la supa săracilor, ci la iahturi. Te programezi cu ani înainte

Adevărul despre criza de după pandemie.  „A venit criza din 2008 şi a redus clasa mijlocie, dar a crescut numărul miliardarilor. A venit criza pandemică, şi s-a întâmplat la fel. Dacă te uiţi unde e coadă, nu e la supa săracilor, e la Porsche. Şi Porsche e ieftin, pentru faliţi. La Lamborghini, la iahturi. Te programezi la iahturi ca la chirurgie, cu ani înainte, ca la marii profesori.

Păi Anglia de aia a rămas puternică şi după ce nu a mai fost imperiu. După Primul Război Mondial, a aplicat un impozit cum ne proiectam noi pentru salariile nesimţite, şi la toţi îmbogăţiţii de după război a tăiat câteva zerouri. Era şi un român printre ei, care inventase un mecanism care trăgea gloanţe printre elicele avionului. Şi ăla s-a îmbogăţit, îşi cumpărase o insulă, şi a intrat la impozitul ăsta. Dar totuşi, să dai la un moment dat 500 de milioane pe un iaht… Nu mai au ce să inventeze, îi fac nu ştiu câte etaje, e un iaht mai mic într-un iaht mai mare…„, a punctat Val Vâlcu la Nod în Papură.

Marea problemă este că oamenii nu înţeleg că în orice criză, de orice natură, de la război la crize economice severe, unii sărăcesc, chiar mor, dar unii se îmbogăţesc. Polarizarea e o mare problemă în lumea de astăzi. A fost o temă în politica lui Obama, pentru că în SUA există o astfel de polarizare. Pe de altă parte, lumea în ansamblu se polarizează dramatic„, a replicat sociologul Alfred Bulai.

Citește și: Criza nu afectează transportul aerian! INS anunță o dublare a numărului pasagerilor care au apelat la aceste servicii în primele luni din 2022

Adevărul despre criza de după pandemie

Alfred Bulai precizează că românilor le este mai ușor să critice această țară, decât să o laude, și aste pentru că există acest „trend”, pe care l-au dat chiar politicienii din România.

E de bon ton și este ușor ridicol să lauzi România și mai ușor să critici România. Asta pentru că la nivel înalt există acest model. Ce cult există pentru limba română pentru politicienii din România? Chestia asta, foarte demonstrativă, de imagine… sunt creștini și buni creștini de Crăciun și ne comportăm la categoria ”senzațional”: Vai, o familiuță de nu știu unde, care e vai de capul ei, o ajutăm! Repet, a cel tonus care dă bine și care creează acea rușine de a te da român. Adică, cel mai bun exemple este că dacă dai unor tineri, sau la cine vrei tu, zece tricouri cu drapelul american o să zică ”Mulțumesc, tricouri foarte drăguțe”. Dacă în schimb le dai tricouri cu drapel românesc, o să zică: … ”Eu mă îmbrac așa?” , a declarat sociologul Alfred Bulai.

Soferii STB, RATB, ar trebui să fie educaţi, temperaţi. Vezi pe câte unul cu autobuzul cum se ia la întrecere cu câte un Porsche… De cealalta parte, cei de la tramvaie, cu sadism, pentru că sunt şi intersecţii unde se mai cedează trecerea, mai trece unul altul, vin cu viteză în ultima sută de metri şi pun câte o frână la câţiva centimetri„, a punctat Val Vâlcu la Nod în Papură, potrivit dcnews.ro.