- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Criza energetică face ravagii. Celebrul accelerator de particule de la Geneva a fost oprit

29 Nov, 14:10 • Cornel Ghimeșan
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) a oprit Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume, pentru a economisi energie. Mai mult decât atât, pentru 2023 este prevăzută reducerea cu 20% a programului de lucru.
Criza energetică face ravagii. Celebrul accelerator de particule de la Geneva a fost oprit

Celebrul accelerator de particule de la Geneva a fost oprit. Reducerea a fost solicitată de furnizorul francez de electricitate EDF, care consideră că această oprire anticipată ar trebui să ușureze semnificativ sistemul. În timpul unui an întreg de funcționare, acceleratorul consumă la fel de multă energie electrică decât gospodăriile unui oraș cu o populație de 300.000 de locuitori.

Citeşte şi: Vom acoperi întregul deficit de energie al Moldovei! 74% din energia electrică a Republicii Moldova va fi livrată marți de România!

Directorul de cercetare Joachim Mnich a declarat că, în comparație cu perioada actuală de funcționare a acceleratorului, care durează patru ani, o reducere cu 20% a numărului de coliziuni în acest an și anul viitor este acceptabilă. Potrivit acestuia, „dacă prețurile energiei electrice rămân ridicate pe termen lung, ar putea însemna că trebuie să reducem programul cercetare”.

Luna trecută, primarul Parisului a anunțat că luminile Turnului Eiffel vor fi stinse cu o oră mai devreme decât în mod obişnuit. Decizia face parte dintr-un set de măsuri care au ca scop principal economisirea energiei în iarna aceasta. Totodată, temperatura apei în piscinele municipale urma să fie fi redusă, iar încălzirea clădirilor publice, amânată! Aceste măsuri au drept scop principal îndeplinirea obiectivului enunţat de preşedintele Emmanuel Macron potrivit căruia industria, locuinţele şi autorităţile municipale trebuie să-şi reducă consumul de energie cu 10% drept răspuns la sistarea de către Rusia a aprovizionării cu gaze şi ca urmare a creşterii preţurilor la energie. Anul acesta, factura la energie a capitalei franceze va ajunge la 90 de milioane de euro, cu 35 de milioane de euro mai mult decât în mod normal chiar dacă contractele pe termen lung la electricitate şi gaze protejează autorităţile de creşterile exacerbate ale preţurilor.

Citeşte şi: Uniunea Europeană se roagă să fie o iarnă blândă. Specialiştii avertizează că fi „destul de dificil” să-şi umple depozitele de gaze în 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult