- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adio subvenții de la primărie! Operatorii de termie centralizată nu mai primesc bani dacă nu livrează servicii la standardele de calitate asumate

15 Feb, 23:05 • Cornel Ghimeșan
Operatorii de termie centralizartă ar putea rămâne fără subvenții de la primării dacă nu se asigură că livrează servicii de calitate la nivelul asumat chiar de ei. Proiectul a fost adoptat de Guvern, iar acum urmează să fie dezbătut în Parlament.
Adio subvenții de la primărie! Operatorii de termie centralizată nu mai primesc bani dacă nu livrează servicii la standardele de calitate asumate

Adio subvenții! Primăriile ar putea să fie obligate șă sisteze acordarea de subvenții din bugetele locale dedicate pentru acoperirea pierderilor operatorilor sistemelor centralizate de încălzire pentru populație. Operatorii ar putea beneficia de acești bani numai în condițiile în care își îndeplinesc ″obiectivele referitoare la indicatorii de performanță privind calitatea și cantitatea serviciului″. Aceasta modificare ar putea deveni oficială dacă va fi aprobat proiectul care are ca scop modificarea legii cu privire la serviciul public de alimentare cu energie termică. Acesta a fost adoptat de Guvern, iar acum a fost trimis spre dezbatere în Parlament.

Citește și: Fermierii, obligați să raporteze la stat stocurile de alimente, lună de lună. Legea, contestată la CCR

De ce se renunță la subvenții

Astfel, hotărârile privind darea în administrare a furnizării/prestării serviciilor de utilități publice și, după caz, contractele de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică vor trebui să conțină metoda de calcul privind reducerea compensației pentru obligația de serviciu public acordată din bugetele locale în caz de nerespectare a indicatorilor de performanță menționați.

″Reducerea compensației pentru obligația de serviciu public nu se aplică operatorului care nu își îndeplinește obiectivele referitoare la indicatorii de performanță privind calitatea și cantitatea serviciului ca urmare a unei situații de forță majoră sau a nerespectării obligațiilor asumate de către autoritatea administrației publice locale, în condițiile în care operatorul care prestează serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a luat toate măsurile pentru îndeplinirea acestora″, mai prevede draftul de act normativ adoptat de Guvern.

Această prevedere se referă și la situații precu cea din Capitală, unde Primăria Capitalei are restanțe masive chiar la plata subvențiilor datorate Companiei Municipale Termoenergetica.

Proiectul de lege mai stipulează că în contractele de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat vor fi introduse clauze ″de stimulare a maximizării producerii de energie termică din surse regenerabile″.

Draftul de modificare a Legii termiei a fost elaborat în urma unei solicitări în acest sens a Consiliului Concurenței din 2021, drept condiție a avizării prelungirii valabilității Schemei de ajutor de stat acordat în perioada 2014 – 30 iunie 2023 operatorilor economici care prestează serviciul de interes economic general de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populație.

Alte articole: ANSVSA și-a luat angajamentul: „Legea Porcului” nu va interzice creșterea porcului în gospodării

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult