- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu, anunț de ultimă oră de la Bruxelles. România primește o finanțare de 1,4 miliarde de euro

30 Aug, 19:16 • Constantin Cristina
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, vine cu vești bune de la Bruxelles. România va beneficia de o finanțare de 1,4 miliarde de euro.
Adrian Câciu, anunț de ultimă oră de la Bruxelles. România primește o finanțare de 1,4 miliarde de euro

Adrian Câciu a anunțat, miercuri, concluziile vizitei de lucru la Bruxelles, pentru închiderea negocierii privind PNRR. Reprezentanții Comisiei au înțeles că investițiile aflate în întârziere care au risc de neimplementare în cei trei ani în care trebuie să finalizăm implementarea PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani, a informat romaniatv.net.

Citește și: Cei trei miniștri au avut discuții importante la Bruxelles pe tema reformei pensiilor și a sistemului de salarizare. Cerințele Comisiei Europene

Adrian Câciu, anunț de ultimă oră de la Bruxelles. România primește o finanțare de 1,4 miliarde de euro

De asemenea, România va beneficia de o finanțare de 1,4 miliarde de euro în contextul Repower EU, din care urmează să acorde fonduri pentru rezilienţa energetică a gospodăriilor populaţiei (producţie şi stocare energie, respectiv îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor).

„Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 28-29 august pentru finalizarea discuţiilor pe marginea modificării #PNRR – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Principalele subiecte pe agenda discuţiilor au vizat modificarea PNRR, introducerea capitolului #RePowerEU, aflat deja în analiza Comisiei, respectiv stadiul cererii de plată nr. 3”, precizează ministerul într-o postare.

Adrian Câciu
Adrian Câciu

„Suntem deja în august 2023, iar reformele şi investiţiile finanţate din PNRR trebuie implementate până în august 2026. Aceasta înseamnă că România mai are la dispoziţie exact trei ani pentru realizarea ţintelor şi jaloanelor asumate prin PNRR. Tocmai din acest motiv este nevoie de pragmatism, asumare şi dialog. Această abordare este împărtăşită şi de reprezentanţii Comisiei Europene care, în ultimele două luni, au fost în dialog permanent cu MIPE pentru atingerea acestor obiective.

În acest context, le mulţumesc atât reprezentanţilor Comisiei, cât şi coordonatorilor de reforme şi investiţii pentru faptul că au înţeles că investiţiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani în care trebuie să finalizăm implementarea PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani”, a subliniat ministrul Adrian Câciu.

După spusele ministrului, modificarea PNRR cuprinde „diminuarea componentei de grant, prin propunerea de identificare de ţinte cantitative care vor fi în schimb finanţate din Politica de Coeziune”.

„Astfel, România va avea la dispoziţie mai mult timp pentru îndeplinirea acestora în condiţiile în care investiţiile şi reformele asumate în cadrul PNRR trebuie finalizate până în august 2026, iar investiţiile finanţate din fonduri europene pot fi finalizate până în decembrie 2029”, spune Câciu.

Alte articole: Guvernul începe să scape de datorii. Ministerul Finanțelor: Datoria guvernamentală a scăzut la 49,7% din PIB în iunie 2023