- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu dă asigurări că vom avea facturi mai ieftine la energie iarna aceasta. Ministrul spune că TVA-ul nu va crește și va rămâne de 19% în 2024

15 Sep, 09:33 • Bocioacă Bianca
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că facturile la energie vor fi mai ieftine iarna aceasta, în comparație cu anul trecut.
Adrian Câciu dă asigurări că vom avea facturi mai ieftine la energie iarna aceasta. Ministrul spune că TVA-ul nu va crește și va rămâne de 19% în 2024

Ministrul Adrian Câciu dă asigurări că vom avea facturi mai ieftine la iarnă, față de anul trecut. De asemenea, acesta a adăugat că TVA-ul nu va mai crește și va rămâne de 19% în 2024.

Adrian Câciu anunță stagnarea TVA-ului în 2024

„A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă. Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, 

a declarat Adrian Câciu pentru digi24.ro.

Citește și: Până pe 15 octombrie românii vor avea banii pe card. Ministrul Adrian Câciu anunță: „Măsura cardurilor de alimente va continua și după 1 ianuarie 2024”

Ministrul a mai explicat că majorarea facturilor va fi discutată săptămâna viitoare. Acesta a transmis că au fost încărcate cardurile de energie cu 700 de lei și că există, totuși, o compensare.

„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, pentru că contează mult cât a scăzut inflația”, a adăugat Adrian Câciu.

Citește și: Hidroelectrica face anunțul pentru cei 600.000 de clienți. Se schimbă modul de plată a facturilor

Acesta a mai adăugat că, iarna aceasta, facturile nu vor fi mai scumpe, ci se vor iefitini în comparație cu anul trecut, deoarece și prețurile sunt mai jos față de anul trecut.

Cât despre măsura de compensare cu 50 de bani pentru combustibil, Adrian Câciu a spus că va fi făcută o analiză în acest sens.

„Am înțeles de la domnul prim-ministru că a anunțat că va solicita și ministrului Energiei să prezinte o situație aici”, a mai spus ministrul.