- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aeroportul Iaşi va inaugura un nou terminal pentru toate zborurile către destinaţii din zona Schengen

23 Mar, 15:37 • Adrian Popovici
Aeroportul Iași inaugurează un nou terminal, asta cu câteva înainte ca România să intre în Air Schengen. Investiție care se apropie de 100 milioane de euro va fi inaugurată de o cursă Tarom.

Pe lângă Timișoara, un alt oraș din România va avea un terminal nou, asta cu doar câteva zile înainte ca România să intre în Air Schengen, soluția de compromis găsită pentru țara noastră și Bulgaria pentru intrarea în spațiul de liberă circulație. Mai exact, este vorba de Aeroportul Iași, transmite News.ro.

Noul terminal de pe Aeroportul Iaşi, care este gata după o investiţie care se apropie de 100 milioane de euro, va fi inaugurat vinerea viitoare, pe 29 martie 2024. Astfel, primii care vor folosi acest nou terminal vor fi pasagerii cursei operate de Tarom între Iaşi și Bucureşti, aceștia urmând să facă formalităţile de îmbarcare în noua clădire.

Romeo Vatră, cel care ocupă funcția de director pentru Aeroportul Iaşi, a declarat că intrarea României în Schengen a grăbit deschiderea teminalul nou, T4, el precizând că primul zbor din noul terminal va fi Iaşi-Otopeni, programat vineri la prânz.

În ceea ce privește modul în care vor fi gestionate cursele de pe Aeroportul Iași, administrația a transmis faptul că cursele care vin și pleacă în spațiul Schengen vor fi gestionate de pe noul terminal, T4, urmând ca acele curse care au legătură cu destinațiile din afara spațiului de liberă circulație urmând să fie gestionate de pe terminalul 3 (T3)

Aeroportul Iași
Aeroportul Iași

Citește și: Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava este gata de deschidere. Terminalul 2 a fost finalizat. Când va fi dat în folosință

Aeroportul Iași ianugurează un nou terminal

„Intrarea în Schengen, stabilită la început de an, ne-a devansat calendarul operaţionalizării T4, drept urmare, am apăsat pedala de acceleraţie să putem opera zboruri Schengen şi non Schengen în ultima zi de martie”, a declarat Romeo Vatră, director Aeroportul Iași.

Noul terminal de pe Aeroportul Iași este de peste zece ori mai mare decât cel vechi, cu o suprafață ce depășește 31 de mii de metri pătrați, organizat pe trei niveluri (subsol, parter și etaj), și are o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual.

Terminalul T4 dispune de 20 de birouri pentru check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porți de îmbarcare, șase filtre de securitate, trei aviobridge-uri, un salon VIP și unul dedicat business-ului, spații pentru activități comerciale și de relaxare, precum și un loc de joacă.

De asemenea, Aeroportul Iași și-a extins parcarea la 600 de locuri. Valoarea totală a proiectului de dezvoltare și modernizare se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, din care 85% reprezintă fonduri europene.

Citește și: „Terminalul Schengen” al Aeroportului din Timișoara, gata de activitate. Grindeanu anunță că investiția ar putea fi inaugurată de Ursula von der Leyen