- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Terminalul Schengen” al Aeroportului din Timișoara, gata de activitate. Grindeanu anunță că investiția ar putea fi inaugurată de Ursula von der Leyen

22 Mar, 19:33 • Adrian Popovici
Sorin Grindeanu a anunțat că „terminalul Schengen” al Aurel Vlaicu - Timișoara va fi inaugurat săptămâna viitoare, pe 29 martie. Ministrul a adăugat că ceremonia ar putea avea loc în prezența Ursulei von der Leyen președinta Comisiei Europene.
„Terminalul Schengen” al Aeroportului din Timișoara, gata de activitate. Grindeanu anunță că investiția ar putea fi inaugurată de Ursula von der Leyen

„Terminalul Schengen”, noul terminal al Aeroportului Aurel Vlaicu – Timișoara va fi inaugurat săptămâna viitoare, pe 29 martie, a anunțat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Acesta a mai adăugat că este posibil ca inaugurarea să se întâmple în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Economedia.

Inaugurarea acestui „terminalul Schengen” este programată pentru vineri, țara noastră urmând să intre în „Air Schengen” cu aeroporturile, precum și cu frontierele maritime de duminică, 31 martie 2024. Trebuie precizat faptul că, din cauza calculelor politice, România și Bulgaria încă așteaptă aderarea completă la Schengen care va include și eliminarea controalelor la frontierele terestre.

„Săptămâna viitoare o să ne vedem și la inaugurarea terminalului Schengen, odată cu noul terminal de la Aeroportul Timișoara. Îi invit de pe acum pe președintele Senatului (Nicolae Ciucă) și pe domnul prim-ministru și pe Lucian Bode (fost ministru al Transporturilor), toți cei care au contribuit la această investiție, înțeleg că e posibil să vină și doamna președintă Ursula von der Leyen pentru a marca acest moment. Inaugurarea Aeroportului Timișoara coincide cu intrarea în Schengen”, a declarat Sorin Grindeanu.

Începând cu 31 martie 2024, cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime.

Te-ar putea interesa și: Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava este gata de deschidere. Terminalul 2 a fost finalizat. Când va fi dat în folosință

„Terminalul Schengen”
„Terminalul Schengen”

O investiție de 99 de milioane pentru terminalul Schengen?

Contractul pentru terminalul Schengen a fost semnat în mai 2022 pentru 99 milioane lei, iar inaugurarea era programată pentru 2023 (decembrie 2023, finalizarea POIM).

„Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara va avea, de anul viitor (n.r 2023) , un nou terminal pentru pasageri! A fost semnat astăzi contractul pentru proiectarea și construcția terminalului de plecări curse externe”, a transmis în 2022 Sorin Grindeanu.

După cum a explicat acesta, terminalul Schengen va avea o suprafață construită de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghișee check-in și 6 porți de scanare automată a documentelor. Ministrul a mai explicat faptul că finanțarea a fost asigurată din trei surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021);  bugetul de stat; veniturile proprii ale aeroportului.

Citește și: Se deschide un nou terminal de aeroport, ultramodern, într-un oraș din România. Iată când va fi inaugurat „Terminalul Schengen”