- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aeroportul Tulcea, „fantoma” care duce spre Delta Dunării. Deși în 2023 a avut un buget de 166 milioane de lei, pe aici au trecut doar 300 de pasageri

30 Jan, 10:12 • Adrian Popovici
Aeroportul internațional din Tulcea, principalul punct de acces către Delta Dunării, a înregistrat în anul precedent un volum de trafic de numai 300 de pasageri, conform informațiilor furnizate de Asociația Aeroporturilor din România. Această cifră îl plasează pe ultimul loc în clasamentul aeroporturilor din țară în ceea ce privește traficul de călători. Aceeași situație s-a întâlnit și în 2022, când aeroportul Tulcea se afla tot pe ultima poziție în acest top, având doar 370 de pasageri.
Aeroportul Tulcea, „fantoma” care duce spre Delta Dunării. Deși în 2023 a avut un buget de 166 milioane de lei, pe aici au trecut doar 300 de pasageri

Aeroportul internațional din Tulcea, principalul punct de acces către Delta Dunării, a înregistrat în anul precedent un volum de trafic de numai 300 de pasageri, conform informațiilor furnizate de Asociația Aeroporturilor din România. Această cifră îl plasează pe ultimul loc în clasamentul aeroporturilor din țară în ceea ce privește traficul de călători. Aceeași situație s-a întâlnit și în 2022, când aeroportul Tulcea se afla tot pe ultima poziție în acest top, având doar 370 de pasageri, transmite Ziarul Financiar.

Aeroportul Tulcea se află într-o situație ingrată și asta deoarece nu a reușit să atragă companii aeriene cu zboruri regulate în ultimii 30 de ani, asta în ciuda investițiilor realizate în modernizarea infrastructurii, pistei și a terminalului. Din 1993, când Tarom opera curse regulate aici, doar în 2014 s-au mai desfășurat câteva zboruri oferite de compania aeriană deținută de omul de afaceri Ovidiu Tender, care conectau Tulcea de București. Cu toate acestea, aeroportul continuă să aibă personal angajat, având un total de 40 de persoane care își desfășoară activitatea aici.

La aeroportul Tulcea sunt angajate aproximativ 40 de persoane, iar în anul 2022, Consiliul Județean a acordat o subvenție în valoare de 3,7 milioane de lei. Cu toate acestea, conform bugetului pe anul 2023, ultimul publicat pe site-ul Consiliului Județean Tulcea, aeroportul urma să primească o finanțare de 166 de milioane de lei.

Aeroportul Tulcea. Sursă foto: Facebook
Aeroportul Tulcea. Sursă foto: Facebook

Te-ar putea interesa și: Au fost depuse 3 oferte pentru modernizarea terminalelor la aeroportul Henri Coandă. Marile companii se luptă pentru contractul de 117 milioane de lei

Cine conduce Aeroportul Tulcea?

Potrivit defapt.ro, cel care conduce Aeroportul Tulcea este Stoian Vâlcu. Acesta a absolvit Universitatea Politehnica din București și are o diplomă în inginerie chimică. Cu o experiență profesională îndelungată, a lucrat mulți ani la ALUM Tulcea și Altex. Însă, în anul 2013, a avut o schimbare de carieră și a devenit director tehnic al aeroportului.

În ceea ce privește veniturile sale, sursa citată explică faptul că șeful de la Aeroportul Tulcea beneficiază de pensie și încasează anual suma de 67.000 de lei. În plus, datorită funcției sale la aeroport, adaugă încă 109.000 de lei la veniturile sale. Ca bonus, mai obține și 28.000 de lei prin participarea în Consiliul de Administrație al Aquaserv Tulcea, o altă companie subordonată Consiliului Județean. Aceste date sunt consemnate în declarația sa de avere pentru anul 2023.

Citește și: O nouă companie aviatică va avea zoboruri de pe Aeroportul Brașov în 2024. Consiliul Județean a ajuns la un acord cu Fly Lili