- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afacerea a doi tineri din Iași a luat avânt în 2023. Cu un simplu apel telefonic, mormintele rudelor decedate sunt complet transformate

30 Mar, 12:34 • Bocioacă Bianca
Mormintele rudelor decedate sunt transformate în opere de artă de către doi tineri din Iași care lucrează în domeniul serviciilor funerare.
Afacerea a doi tineri din Iași a luat avânt în 2023. Cu un simplu apel telefonic, mormintele rudelor decedate sunt complet transformate

Doi tineri din Iași au dus serviciile funebre la nivel de artă. Aceștia transformă mormintele rudelor decedate celor care nu au timp sau nu se pot ocupa de acestea, după bunul plac. Reprezentanții firmelor spun că afacerea a luat avânt, iar costurile diferă în funcție de bugetul și dorințele clienților.

Cei care nu reușesc să îngrijeasă mormintele pentru că sunt plecați din țară sau au o vârstă înaintată trebuie doar să apeleze la aceste servicii și totul este făcut așa cum își doresc.

„În mod normal avem clienți care sunt plecați în străinătate și nu au timp să se ocupe de morminte sau persoane în vârstă care nu au timp sau nu pot să se ocupe de ele. A crescut cererea foarte mult față de anul trecut și suntem ocupați toată perioada sezonului cald. Facem programările din timp. Clienții ne sună de obicei, noi ne ducem unde este amplasat locul de veci, facem fotografii și înaintăm oferta pentru servicii, în funcție de situația din teren.

Dacă acceptă clientul, se face contractul și ne apucăm de treabă. Mergem la mormânt cu două săptămâni înainte, se pun verdeața, florile și erbicidăm, iar apoi finalizăm comanda. Clienții vor, în general, flori de sezon sau care să reziste mult la soare, dar și vegetație, garduri sau pietriș”, spune Andrei Lupu, unul dintre cei care se ocupă de acest fel de afacere, pentru bzi.ro.

Citește și: Afacerea care l-a ajutat pe un român de 19 ani să dea lovitura. Crește păsări exotice, iar un singur ou se vinde și cu 150 de lei

Mormintele celor decedați sunt transformate complet

Acesta lucrează de mai mulți ani în domeniu și pentru că a văzut o cerere pe piață a început să facă primele lucrări, iar cei mai mulțumiți îl recomandă către alte persoane, făcând astfel rost de clienți.

„Suntem o echipă de tineri care au lucrat în domeniul funerar și, pentru că ne-am transpus în suferințele oamenilor, ne-am gândit să sprijinim persoanele care nu au nevoie de ajutor. De multe ori întâlneam persoane în vârstă care efectiv nu reușeau să meargă până la magazin să își cumpere o pâine și nu puteau să se ocupe de morminte, dar și multe persoane din țări străine care nu se pot ocupa de mormintele celor dragi.

Prin empatia pe care o simțim față de familiile care pierd o persoană dragă, am decis să fim un sprijin pentru acele familii care sunt puse în imposibilitatea de a merge să îngrijească ultima casă a celor dragi. Am observat că sunt mai mulți tineri care se ocupă de asta și nu ne băgăm unul peste celălalt când vine vorba de clienți. Am început să fim căutați datorită paginii de Facebook pe care o administrăm, «Intreținere Morminte Iași»”, mai spune Andrei.

Citește și: Inedit. O româncă și-a deschis propria afacere după ce a lucrat 3 ore în cadrul unei companii. Unde locuiește acum femeia și ce business deține

Cât se plătește pentru astfel de servicii

Prețul unui pachet de bază este de 390 de lei, cel optim este de 790 de lei, iar cel personalizat poate ajunge până la 1.500 de lei. Mormintele sunt curățate de vegetația nedorită, se vopsesc gardurile, se pun roci, lămpi solare, scoarță decorativă, gazon, buchete, coroane și altele.

„Unii clienți vor să ne ocupăm în continuare de morminte și fac abonamente lunare sau să mergem o dată la 3 sau 6 luni, la schimbat florile. Avem comenzi de la clienți care au persoane dragi în toate cimitirele din Iași și în comunele din zona metropolitană.

Pachetul de bază presupune curățarea vegetației nedorite, săpat, greblat și udat florile sau arbuștii, dar prețul crește, dacă sunt servicii mai multe, precum vopsitul gardului, aprinderea unei lumânări, amenajarea peisagistică cu lămpi solare, roci, scoarță decorativă, gazon, spălare și șlefuirea marmurei, a granitului și depunerea de buchete ori coroane și jerbe. În general vor pachetul standard, dar avem și solicitări pentru servicii mai complexe, care ajung la 1.500 de lei”, mai explică Andrei Lupu.

Mormintele pot fi amenajate exact așa cum își doresc clienții.