- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

AFIR dă vestea cea mare! Fonduri de 400 de milioane de euro pentru mediul rural

26 Jan, 13:22 • Bumbeneci Diana
Românii care investesc în afacerile de la sat primesc bani de la Guvern. AFIR are 400 de milioane de euro pentru aceste proiecte.
AFIR dă vestea cea mare! Fonduri de 400 de milioane de euro pentru mediul rural

Vești bune pentru antreprenorii din mediul rural. Bugetul pentru înființarea și pentru dezvoltarea de activități neagricole acordat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin submăsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 ajunge la aproape 400 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat al instituției, transmis redacției AgroTV.

Bani de la AFIR pentru antreprenorii din mediul rural

În acest sens, antreprenorii care au investit în satul românesc au putut beneficia la scurt timp de o finanțare prin submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale pentru activități precum: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producția de țesături etc”.

Ai mai putea citi: România va fi lovită de ninsori. Elena Mateescu, director ANM: „Zile autentice de iarnă, chiar și în București!”

Bani AFIR pentru mediul rural
Bani AFIR pentru mediul rural

De asemenea, prin submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole au fost finanțate investiții noi în unitățile de primire turistică de tipul parcuri de rulote, camping sau bungalow, precum și în unitățile de fabricare a produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, fabricarea produselor electrice, electronice etc.,se arată în comunicatul AFIR.

Despre aceste proiecte a vorbit și directorul general al AFIR, George Chiriță. Acesta susține că Antreprenoriatul din România este cheia dezvoltării comunităților rurale.

Antreprenoriatul are un rol foarte important în dezvoltarea comunităților rurale pentru că asigură diversificarea activităților economice și oferă servicii și produse care să atenueze discrepanța dintre urban și rural. Sprijinul financiar nerambursabil pentru aceste tipuri de investiții a suscitat un interes mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat foarte repede. Investițiile neagricole în mediul rural permit obținerea unui venit independent de activitatea agricolă, asigură locuri de muncă și aduc bani la bugetul local. În noua programare financiară a FEADR, în perioada 2023 – 2027, AFIR va continua să finanțeze proiecte de investiții neagricole, dar competiția va fi la fel de mare ca și până acum, accentul punându-se pe calitatea și beneficiile pentru comunitatea locală”, a menționat directorul general al AFIR, George Chiriță.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit online peste 14.900 de solicitări de finanțare a investițiilor neagricole din mediul rural. Se pare că toate acestea depășesc ca valoare 1,3 miliarde de euro.

După ce s-a finalizat cu succes procesul de evaluare și de selecție a cererilor de finanțare depuse, au fost încheiate contracte de finanțare cu 4.287 de antreprenori. Contractele au fost semnate pentru proiecte în valoare totală de 398 de milioane de euro.

Conform reprezentanților AFIR, pentru decontarea cheltuielilor realizate până în prezent în cadrul investițiilor, Agenția a efectuat plăți însumând 278,7 milioane de euro. Banii au ajuns la beneficiarii acestui sector.

Dintre beneficiarii contractelor de finanțare, prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), AFIR a finanțat peste 3.800 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) care dezvoltă investiții neagricole în mediul rural, 1.484 de activități legate de servicii, 876 de agropensiuni și alte 128 de proiecte pentru activități meșteșugărești.

De altfel, nu mai puțin de 926 de tineri antreprenori au primit finanțare europeană prin PNDR. Banii au fost oferiți strict pentru ca tinerii români să poată sezvolta afaceri în zona rurală.

Te mai poate interesa și: DOCUMENT. Românii nu mai au voie să dețină mai mulți porci. Guvernul anunță câte animale mai pot fi ținute într-o curte

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult