- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor pentru copii din partea statului. Cine sunt beneficiarii și ce în ce condiții pot primi banii

18 Feb, 23:01 • Claudia Simion
Statul se implică și acordă ajutor copiilor. Conform unei inițiative legislative noi din Parlament, copiii români ai căror părinți muncesc în străinătate pot să primească ajutor din partea statului și al organizațiilor neguvernamentale.
Ajutor pentru copii din partea statului. Cine sunt beneficiarii și ce în ce condiții pot primi banii

La finalului lui 2022, erau peste 7.000 de copii vulnerabili în România, cu risc de sărăcie și excluziune socială din cauza plecării părinților la muncă în afara țării, conform unei statistici a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Mulți dintre acești copii care nu au parte de protecția directă a părinților nu benficiază nici măcar de o masă completă pe zi. Mai mult, și educația lor are foarte mult de suferit, mulți dintre ei sunt în pragul abandonului școlar, potrivit statisticilor organizației „Salvați Copiii”.

Citește și Elevii din București și 29 de județe au intrat în vacanță. În Gorj se face școală online. Când se redeschid școlile

Parlamentarii au inițiat o propunere legislativă prin care e reglementată posibilitatea ca mai multe tipuri de entități să poată accesa fonduri nerambursabile europene, legale sau naționale ca să implementeze programe de ajutor pentru minorii cu părinți plecați la muncă în afară.

Instituțiile publice sau organizațiile neguvernamentale vor putea gestiona aceste programe și vor putea include diverse activități pentru copii, cum ar fi:

  • servicii de suport educațional și psihologic;
  • activități extracurriculare de recreație, precum tabere școlare;
  • activități de evaluare și consiliere vocațională;
  • sprijin material pentru rechizite și hrană, dar și cazare sau decontarea transportului la și de la școală;
  • sprijin acordat copiilor vulnerabili și pentru familiile acestora, pentru fiecare caz particular;
  • consiliere parentală pentru persoanele în a căror grijă se află în acest moment minorii.

Care sunt autoritățile care se vor putea ocupa de aceste programe:

  • instituțiile de învățământ;
  • medicii de familie și unitățile spitalicești;
  • organizațiile neguvernamentale acreditate în domeniul protejării drepturilor copilului;
  • cultele recunoscute.

„O potenţială sursă de finanţare nerambursabilă o constituie Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, respectiv din cadrul Priorităţii P02 Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii – zona rurală, cu o alocare totală de 150 milioane euro, din sursa FSE+, în această alocare fiind inclusă şi categoria copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate în cadrul categoriilor de copii aflaţi in stare de vulnerabilitate”, au transmis inițiatorii propunerii legislative.

Citește și Tichete de masă 2023. Ce se întâmplă cu bonurile de masă pentru zilele absentate

Propunerea trebuie să fie votată de Camera Deputaților, iar apoi să fie promulgată de președintele Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial, ca să intre în vigoare.

Tags: