- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor pentru fermierii români: Aceștia vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură

29 Nov, 23:37 • Gabriela Andreescu
Fermierii vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură prin PNS 2023-2027, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Ajutor pentru fermierii români: Aceștia vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură

Din această sumă, 367,3 milioane euro reprezintă sprijinul care va fi acordat fermierilor afectaţi de pierderile de producţie, ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile. Sprijinul va fi constituit dintr-un procent de 3%, anual, din plăţile directe cuvenite în perioada 2023-2027, de până la 293,5 milioane euro, din contribuţia din FEADR, în sumă de 62,4 milioane euro, şi contribuţia de la bugetul naţional, în sumă de 11,5 milioane euro, informează Agerpres.

Această formă de sprijin vizează implementarea măsurii „Instrumentul de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei agricole” din cadrul PNS şi degrevarea bugetului de stat de viitoare obligaţii financiare către fermieri, rezultate în cazul apariţiei fenomenelor de calamitare a culturilor agricole, se menţionează în comunicat.

„În acest scop, am emis un Ordin de ministru pentru constituirea grupului tehnic de lucru care va pune bazele funcţionării acestui mecanism de gestionare a riscurilor din agricultură. Prin această intervenţie avem în vedere susţinerea unor venituri sigure ale fermierilor şi rezilienţa sectorului agricol, pentru a creşte securitatea alimentară pe termen lung, asigurând în acelaşi timp sustenabilitatea economică a producţiei agricole”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Citește și: Lovituri în lanț pentru clienții Vodafone: După ce în septembrie a majorat abonamentul lunar cu un euro, compania a anunțat că va scumpi încă o dată serviciile începând cu 1 ianuarie 2023.

Totodată, în PNS este prevăzută o sumă de 24,1 milioane euro, sprijin acordat fermierilor pentru acoperirea unui procent din primele de asigurare a culturilor

Fermierii români vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură
Fermierii români vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultură

Comunicatul Ministerului Agriculturii atrage atenția cu privire la pierderile din agricultură dion cauza secetei din acest an:

„Fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă afectează din ce în ce mai mult producătorii agricoli, determinând pierderi de recoltă, cu impact major asupra eficienţei economice a fermelor şi a securităţii alimentare. Astfel, în anul 2022, fenomenul de secetă extremă a afectat peste un milion de hectare, conducând la pierderi însemnate de producţie şi determinând un efort bugetar de peste 365 milioane lei, necesar pentru compensarea pierderilor înregistrate de fermieri numai pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2021,” informează comunicatul ministerului de resort.

Ministerul Agriculturii consideră introducerea acestui mecanism de compensare a fermierilor, având în vedere situația cu care aceștia se confruntă:

„Aceste fenomene au devenit în ultima perioadă tot mai problematice, astfel încât se impune crearea unui mecanism care să permită fermierilor predictibilitate în recuperarea cheltuielilor efectuate în cazul culturilor calamitate. Necesitatea mecanismului a fost determinată şi de faptul că valoarea despăgubirilor cuvenite fermierilor care s-au confruntat cu aceste fenomene nu poate fi prognozată şi prevăzută în bugetul de stat”, se menţionează în comunicat.

Citește și: O nouă ordonanță va permite românilor să-şi poată monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum şi să devină prosumatori nu numai în locaţia unde este consumul, ci şi în alte locaţii

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult