- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutor pentru încălzire! Condițiile sub care se oferă voucherele românilor!

14 Nov, 10:47 • Oprea Alina
Românii vulnerabili vor putea beneficia de ajutor, pentru acest sezon rece, 2023-2024, de vouchere care îi pot ajuta la cheltuielile cu încălzirea locuinței!
Ajutor pentru încălzire! Condițiile sub care se oferă voucherele românilor!

Voucherele acestea se ofeăr sub formă de ajutor pentru încălzire în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Mai mult decât atât, se va acorda și un supliment pentru energie în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024. Românii care nu au apucat să depună cereri la timp o pot face în continuare, însă cu o precizare că, subvenția se acordă luna următoare aprobării dosarului.

Persoanele beneficiare acestor usme de bani pentru ajutor sunt cele persoanele vulnerabile, pentru iarna 2023 – 2024, care au un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană, în cazul famililor, și de până la 2.053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure.

Ajutorul de încălzire se acordă diferențiat, depinzând de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure, iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege și nu la valoarea facturii de energie.

Citește mai multe despre: Un nou ajutor din partea statului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face anunțul momentului: „Aproximativ 200 de companii din industria românească vor beneficia de o reducere de 75% / 85%.”

Acte necesare pentru a beneficia de acest ajutor

Declarația pe propria răspundere este unul din actele necesare. Persoana sau familia solicitantă va trebui să depună un dosar și o serie de documente. Aașadar, vor fi necesare și copii ale cărților identitate ale membrilor familiei și documente care să ateste nivelul veniturilor încasate, respectiv adeverință de salariat, cupon pensie, etc.

Ajutor pentru încălzire
Ajutor pentru încălzire

Actele necesare pentru acordarea dreptului pentru încălzirea locuinței și cererea se pot depune, individual sau prin asociațiile de proprietari sau locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a ectorului Municipiulu București în a cărei rază teritorială se află locuința pentru care se solicită ajutorul pentru încălzire.

Solicitările pentru acest ajutor pentru sezonul 2023 – 2024 au începând cu data de 15 octombrie, însă cei care îndeplinesc condițiile de acordare  ajutorului pe parcursul sezonului rece pot depune cererile și după această dată.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau al persoanei singure
Acest beneficiu se acordă pentru perioada 1 noiembrie 2023-2031 martie 2024, în baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, precum și a HG nr. 1073/2021 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a acesteia, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al autorităților publice locale, conform bugetul.ro.

Ce se întâmplă dacă se depășește termenul limită?

Stabilirea acestui drept de a beneficia de ajutor pentru încălzire se efectuează prin intermediul unei dispoziții oferite de primar și se va emite o singură dată pentru toată perioada de acordare al acestuia. Dispoziția va fi comunicată titularilor până la data de 15 noiembrie.

Stabilirea dreptului pentru încălzire se va face prin dispoziția primarului și se va emite o singură dată pentru toată perioada de acordare. Dispoziția se va comunica titularilor până la data de 15 noiembrie.

În situația în care consumatorii vulnerabili vir îndeplini condițiile pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face tot prin dispoziție a primarului.

Citește mai multe despre: ANPC a închis mai multe restaurante. 41 de operatori economici din Mall Băneasa a fost găsiți cu multiple nereguli care au necesitat „ajutorul” specialiștilor!