- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aktor și-a asumat finalizarea lotului 3 de pe Autostrada București Sud în iulie 2024, anunță CNAIR. Calculele și evoluția de pe șantier nu se potrivesc cu promisiunile de inaugurare

23 Nov, 09:58 • Fundeanu Madalina
Constructorul grec Aktor și-a asumat finalizarea lotului 3 de pe Autostrada București Sud în iulie 2024. Este un nou termen față de cel aprobat în această vară: aprilie 2024, respectiv mai-iunie 2024, transmis de ministrul Transporturilor.
Aktor și-a asumat finalizarea lotului 3 de pe Autostrada București Sud în iulie 2024, anunță CNAIR. Calculele și evoluția de pe șantier nu se potrivesc cu promisiunile de inaugurare

Constructorul grec Aktor și-a asumat finalizarea lotului 3 de pe Autostrada București Sud în iulie 2024, după cum a anunțat directorul general CNAIR, Cristian Pistol. Acesta este un nou termen față de cel aprobat în această vară: aprilie 2024, respectiv mai-iunie 2024, termen transmis de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu pe 15 noiembrie la ultima verificare pe A0, relatează Economedia.

Un nou termen pentru finalizarea lotului 3 de pe Autostrada București Sud: iulie 2024

Invitat la TVR, Cristian Pistol a precizat că în mai-iunie 2024 Alsim Alarko va finaliza lotul 1 Vidra -A2 Autostrada Soarelui, acum la 80 % execuție, iar în vara anului viitor Aktor va deschide lotul 3, în prezent la 57 % execuție, potrivit raportării CNAIR.

O simplă analiză a datelor de progres și mai ales evoluția constructorului din Grecia ne arată că nu se potrivesc calculele cu datele oficiale. Astfel, dacă lotul 1 construit 80 % și s-ar deschide în mai-iunie, cum s-ar putea finaliza în iulie lotul 3 fiind o diferență de 20 de procente și mai ales un ritm de lucru al grecilor nesatisfăcător ? Capacitatea maximă a Aktor a fost de 20 % între ianuarie și iunie 2023, însă doar amenințați în repetate rânduri cu rezilierea contractului. Pe 15 noiembrie, Pistol spunea că ,,lucrările sunt la 55 % și în întârziere” față de contract.

Te-ar putea interesa și: „Legea austerității” aduce grevă la CFR. De luni, 27 decembrie, românii își pot lua ADIO de la circulația cu o treime din trenurile din România

Autostrada București Sud
Autostrada București Sud

Declarațiile lui Cristian Pistol:

,,Lotul 1 Sud, ne așteptăm ca în primăvară, când condițiile meteo să permită reluarea lucrărilor să finalizeze undeva în mai -iunie, iar legătura cu Autostrada A 2 să fie operațională.

Pe de altă parte, pentru a asigura legătura între cele două autostrăzi, Pitești -București și București-Constanța între A 1 și A 2 la profil de autostradă se impune și finalizarea lotului 3 care, după toate discuțiile cu antreprenorul grec ne-a dat toate asigurările că va fi posibilă în vara anului viitor, în iulie.”, a transmis Pistol, conform surselor.

Un exemplu care ilustrează întârzierea proiectului este la nodul rutier de la Joița, la intersecția cu Autostrada A 1 București-Pitești. Deși primele grinzi au ajuns în șantier la începutul lunii august (detalii aici), din imaginile recente de pe șantier se observă că, după 4 luni încă nu a început montajul și nici măcar nu s-a asfaltat varianta provizorie cu bretele pentru devierea circulației, scrie sursa citată.

Vezi și: România are nevoie să implementeze Directiva Europeană privind Venitul Minim European! Aceasta întârzie să apară, conform acțiunilor autorităților