- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Legea austerității” aduce grevă la CFR. De luni, 27 decembrie, românii își pot lua ADIO de la circulația cu o treime din trenurile din România

23 Nov, 08:18 • Bumbeneci Diana
Se confirmă o nouă grevă la CFR Infrastructură de luni, 27 noiembrie ca urmare a ,,Legii Austerității”. Vor circula doar o treime din trenuri, iar angajații sunt hotărâți să meargă până la capăt dacă nu le vor fi ascultate cerințele.
„Legea austerității” aduce grevă la CFR. De luni, 27 decembrie, românii își pot lua ADIO de la circulația cu o treime din trenurile din România

O nouă grevă majoră la CFR începând de luni, 27 noiembrie, anunță Federația Feroviară Mișcare Comercial. Anunțul vine astăzi, moment în care și angajații de la Metrorex sunt în grevă, iar alți bugetari amenință că vor lua aceeași măsură pe fondul nemulțumirilor provocate de adoptarea Legii Austerității.

O nouă grevă la CFR

Federația Feroviară Mișcare Comercial, care a organizat și greva de avertisment din 15 septembrie care a dus la oprirea a sute de trenuri, anunță că de data aceasta va provoca un blocaj și mai mare, pe fondul nemulțumirii angajaților. Greva anunțată pentru săptămâna viitoare este cauzată de blocarea semnării Contractului Colectiv de Muncă pentru 2023 și de măsurile de reducere a cheltuielilor din Legea 296/2023- Legea Austerității.

Grevă CFR
Grevă CFR

Poți citi: Alertă de la CFR pentru toți românii care călătoresc cu trenul. A apărut o nouă formă de înșelăciune

,,Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, afiliată la Blocul Național Sindical, anunță public că începand cu data de 27 noiembrie 2023 declanșeaza greva propriu-zisa la nivelul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, urmare nesolutionarii revendicarilor ce formeaza obiectul conflictului colectiv de munca.

Desi, bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective in vederea incheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice si sociale adoptate de Guvern. Concret, aceste politici nu numai ca impiedică stabilirea in cadrul negocierilor colective a unei salarizari in concordantă cu complexitatea si volumul muncii precum si importanta si competenta in actul decizional, dar incalcă si dispozitiile contractelor colective si individuale de muncă in vigoare incheiate intre parti, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată.

Față de aceasta situatie de fapt, am avertizat incă din finalul lunii octombrie 2023 asupra amplificarii riscului degradării relatiilor sociale cu influientă directă asupra stabilitătii activitătii companiei si anularea eforturilor din ultimile două luni privind asigurarea unui climat de pace socială. Ca atare, Federația Națională Mișcare Comercial Vagoane va declanșa greva propriu-zisă incepand cu data de 27 noiembrie 2023. Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală in conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei.

Intregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de solutii de finantare corectă si reală , nu de experimente esuate ! ” a transmis Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

Ai mai putea citi: Circulația mai multor trenuri a fost suspendată! CFR a luat noi decizii drastice

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult