- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alegeri prezidențiale 2024. Care sunt primele nume care apar pe listă și cum arată sondajele în acest moment

12 Jan, 11:27 • Cornel Ghimeșan
Alegeri prezidențiale 2024. O plecare anticipată a lui Kalus Iohannis de la Cotroceni a accelerat discuțiile cu privire la cine ar putea ocupa funcția de Președinte al României. Partidele sunt gata să scoată pe masă cele mai răsunătoare nume. Iată care ar putea fi candidații pentru alegerile prezidențiale din România.
Alegeri prezidențiale 2024. Care sunt primele nume care apar pe listă și cum arată sondajele în acest moment

Alegeri prezidențiale 2024. Odată cu discuțiile despre eventuala plecare a lui Klaus Iohannis din funcția pe care o ocupă, au început să circule speculații legate de posibilii candidați pentru scunul din Cotroceni. Deși partidele nu au făcut încă anunțuri oficiale privind participarea în cursă, există deja câteva nume care par să fie destul de sigure. Primul în discuție este Marcel Ciolacu, actualul premier al României și lider al PSD. Chiar dacă până acum Ciolacu a negat intenția de a candida la președinție, tradițional, liderii de partid sunt adesea cei implicați în cursa electorală.

Citește și: ROBOR 12 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei la final de săptămână

Situția este similară și în cazul președintelui PNL, Nicolae Ciucă. Acesta a afirmat că, dacă partidul îl va solicita, va accepta candidatura. În ipoteza demisiei lui Iohannis, conform speculațiilor, Nicolae Ciucă ar putea prelua interimatul la Cotroceni chiar înainte de alegeri, având în vedere poziția sa de președinte al Senatului. Liberalii consideră că acest scenariu ar aduce un plus de vizibilitate liderului lor.

În opoziție, există mai multe variante. Liderul USR, Cătălin Drulă, este văzut ca un nume cert în cursa electorală și ar putea beneficia și de susținerea altor partide de dreapta, precum PMP și Forța Dreptei. George Simion este cel mai probabil candidatul AUR, care în ultima vreme a făcut eforturi susținute pentru a-și crește vizibilitatea publică, iar principalul său adversar pare a fi Diana Șoșoacă, fostă colegă de partid.

Dacian Cioloș ar putea intra și el în cursă, după ce a părăsit cu scandal conducerea USR și a înființat un nou partid, exprimându-și interesul pentru o funcție de conducere în stat. Sondajele de opinie îl indică și pe Mircea Geoană ca având șanse reale, chiar dacă nu este afiliat vreunui partid în prezent. Geoană a mai candidat în 2009, când a fost învins la limită de Traian Băsescu.

Alegeri prezidențiale 2024. Sondaj – ce ar alege românii

În ceea ce privește preferințele românilor, cu doar câteva luni în urmă, Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a vorbit într-o emisiune Europa FM despre cum arată sondajele pentru acest scrutin electoral. Conform sondajului realizat de INSCOP, aproximativ 61% dintre respondenți s-ar implica în alegerile prezidențiale din 2024. În același context, aproape jumătate dintre cei chestionați au confirmat că intenționează să participe la vot și au deja ales un candidat. Mircea Geoană, candidat independent, se situează în fruntea preferințelor acestora, cu 27,2%, fiind urmat de Marcel Ciolacu (susținut de PSD și PNL) cu 24,2%, și George Simion (AUR) pe locul trei, cu 18,6%.

Citește și: Rata anuală a inflației a scăzut la 6,61% în luna decembrie. Ce produse și servicii s-au scumpit

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult