- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă alimentară! ANPC a închis temporar o fabrică de mezeluri de lângă București

01 Jun, 11:36 • Cornel Ghimeșan
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au închis temporar o fabrică de mezeluri din județul Ilfov, după ce au fost găsite mai multe nereguli care pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor.
Alertă alimentară! ANPC a închis temporar o fabrică de mezeluri de lângă București

ANPC a închis temporar o fabrică de mezeluri de lângă București. Printre principalele neregulile găsite de comisarii ANPC la fabrica de mezeluri se numără murdăria și rugina.

Citește și Blue Air câştigă procesul împotriva ANPC! Amenda record de 2 milioane de euro primită de compania aeriană a fost redusă de instanță la doar 100.000 de lei.

ANPC a închis temporar o fabrică de mezeluri de lângă București

Pe lângă măsura închiderii temporare a fabricii, reprezentanții ANPC au dat mai multe amenzi în valoare de 70.000 de lei.

Potrivit președintelui ANPC, Horia Constantinescu, fabrica închisă temporar de echipele de control pe care le are în subordine este mezelăria Matis din localitatea ilfoveană 1 Decembrie.

“Condițiile de procesare sunt cele pe care le vedeți în imagini de la zone cu rugină și vopsea exfoliată până la depozitarea cărnii în zona de acțiune a unor ventilatoare n igienizate. Acolo unde este murdărie și rugină cu siguranță suprafața respectivă nu poate fi dezinfectata și întreținuta corespunzător”, a afirmat Horia Constantinescu, scrie News.ro.

Comisarii ANPC au retras de la comercializare patru tone de carne și au închis temporar unitatea pentru producție, restaurant și magazin, până la remedierea deficiențelor.

ANPC, sfaturi pentru 1 iunie

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, face câteva recomandări pentru părinți, cu ocazia zilei de 1 iunie.

Paul Anghel, directorul general al ANPC, îi sfătuiește pe părinți să cumpere întodeauna jucării  potrivite pentru vârsta copilului și doar din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, acestea fiind absolut necesare în cazul unei reclamații.

Acesta a postat câteva recomandări și sfaturi pe Facebook, având în vedere că în preajma zilei de 1 iunie sunt achiziționate mai multe jucării decât de obicei.

„Achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii. Alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească”, a scris directorul ANPC.

Acesta atrage atenția și asupra verificării jucăriilor în ceea ce privește marcarea lor „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, atunci când vine vorba de coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea, trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie.

Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza: „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani. Fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună”, a adăugat oficialul ANPC.

Copiii trebuie supravegheați atunci când se joacă, iar părinții trebuie să se asigure că jucăriile sunt potrivite pentru categoria de vârstă și abilitățile copilului. Jucăriile funcționale, cele care reproduc la scară redusă produse, aprate sau instalații destinate adulților, trebuie să poarte avertismentul: „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”

Citește și Băncile fură fără milă de la români! ANPC a descoperit o nouă înșelăciune! Cum au fost românii păcăliți

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult