- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Băncile fură fără milă de la români! ANPC a descoperit o nouă înșelăciune! Cum au fost românii păcăliți

25 May, 16:33 • Bumbeneci Diana
Încă opt bănci au fost amendate de ANPC! Cum au fost păcăliți românii atunci când vine vorba despre ratele acestora.
Băncile fură fără milă de la români! ANPC a descoperit o nouă înșelăciune! Cum au fost românii păcăliți

Românii, păcăliți tot mai mult de bănci. Încă opt bănci au fost sancționate de cei de la Protecția Consumatorului. După șirul lung de anchete s-a aflat că românii au fost din nou păcaliți la rate.

Băncile fură fără milă de la români

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anunță că a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

În acest sens, conform anunțului oficial, s-au încheiat verificările la alți 8 operatori economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Vezi și: Vești bune pentru bunicii care au grijă de nepoți! Guvernul alocă noi sume de bani

Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori.

Așa cum am mai arătat, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit. Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni.

Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii.

Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar și așa, cei „doar” 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent.

Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, este de părere Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Vezi și: 2 iunie, zi liberă pentru bugetari. Cine beneficiază de întreaga minivacanță de 5 zile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult