- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă alimentară de ultim moment în România! Mai bine de 50% din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide

09 Apr, 20:46 • Bumbeneci Diana
Alertă alimentară în România! Peste jumătate din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide | Președintele Protecției Consumatorului face un nou anunț pentru români.
Alertă alimentară de ultim moment în România! Mai bine de 50% din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide

Resturi de pesticide au fost descoperite în peste jumătate din probele de alimente și băuturi vândute în Marea Britanie. Specialiștii atrag atenția că și România se confruntă cu aceași problemă, anunță Protecția Consumatorului.

Mai bine de 50% din alimente și băuturi conțin resturi de pesticide

Mai bine de 50% din alimentele și băuturile din Marea Britanie conțin resturi de pesticide. Cea mai mare cantitate a acestor substanțe chimice periculoase au fost descoperite în căpșune.

Substanțele pot fi periculoase pentru oameni, avertizează specialiștii. Studiul a fost realizat în baza probelor recoltate în anul 2022.

Substanțele chimice au fost găsite în mai mult de jumătate din probele de alimente și băuturi, arată testele, potrivit Sky News.

Căpșunile s-au dovedit a fi cele periculoase în ceea ce privește prezența unor toxine rezistente care pot provoca oamenilor probleme grave de sănătate.

Alimente
Alimente

Resturi de pesticide au fost descoperite și în piersici, castraveți, caise și fasole.

Guvernul ar trebui să interzică 25 de pesticide, au spus experții. Acestea au fost descoperite în peste 3.300 de mostre testate de guvernul Regatului Unit în 2022

„Dacă ne uităm pe alertele Uniunii Europene, vedem că, din păcate, tot mai multe produse se regăsesc în sistemele acestea de alertă ca și produse neconforme, periculoase sau care pot pune în pericol sănătatea nostră.

Când discutăm despre copii sau vârstnici, aici de două ori ar trebui să fim mai atenți.

În ultimele 10 zile au fost peste 70 de alerte de produse neconforme în țările est europene, inclusiv în România. Toate se găsesc în aplicația UE pentru protecția consumatorilor.

Autoritățile ar trebui să fie mai drastice, să nu mai lase produsele să ajungă la raft, iar controalele să fie mai serioase pe zona de depozitare și import.

Vedem tot mai multe produse care ajung cu mare semn de întrebare în magazine sau restaurante. Acest studiu din Marea Britanie ne duce cu gândul dacă avem în România produse conforme”, a spus Sorin Mierlea, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Ai putea citi: Carnea de porc va ajunge aliment de lux chiar înainte de Paștele 2024. Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult