- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de călătorie în Bulgaria! MAE a emis COD ROȘU

19 Jan, 22:45 • Bumbeneci Diana
Ministerul Afacerilor Externe a emis cod roșu pentru românii care se află în Bulgaria sau vor să tranziteze în următoarele zile teritoriul vecin.
Alertă de călătorie în Bulgaria! MAE a emis COD ROȘU

Alertă pentru românii care vor să tranziteze Bulgaria sau se află deja în această țară. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria. Sunt anunțate perturbări în domeniul transporturilor, din cauza vântului puternic ce poate duce la grave accidente de circulație.

Alertă de cod roșu, emisă de MAE în Bulgaria

Potrivit MAE, în perioada 19-21 ianuarie, întreg teritoriul Bulgariei este afectat de intensificări ale vântului, cu evoluţie dinamică, fiind emise coduri de atenţionare meteorologică:

– Cod roşu de vânt pentru regiunile Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo şi Veliko Târnovo. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de până la 30 – 35 m/s;

– Cod portocaliu de vânt pentru regiunile Vidin, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Târgovişte, Razgrad, Kârdjali şi Haskovo. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de peste 25 m/s;

– Cod galben de vânt pentru regiunile Pernik, Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smoliyan, Stara Zagora, Sliven, Yambol, Şumen, Burgas, Varna, Dobrici, Silistra, Ruse şi Pleven. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de 19 – 24 m/s;

Bulgaria / Alertă MAE de vreme severă
Bulgaria / Alertă MAE de vreme severă

Conform sursei citate, Aeroportul din Sofia este deschis curselor aeriene internaţionale, acestea desfăşurându-se conform graficului, în condiţii meteorologice dinamice. Decizia de a ateriza sau nu pe aeroportul din Sofia va aparţine căpitanului de aeronavă, în funcţie de condiţiile meteo dinaintea momentului aterizării. Astfel, se recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroportul din Sofia sau situaţia meteo din regiunile bulgare.

Te mai poate interesa și: Scandalul „Schengen” continuă! Iohannis distruge orice dezbatere cu privire la votul separat în JAI. „România nu renunță la Bulgaria”

De altfel, conform Ministerului de Externe, toți șoferii au primit sfatul de a conduce preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă şi atenţionare meteorologică specifică. Toate regulile de circulație trebuie respectate cu strictețe, deoarece riscul de accidente în aceste zile este extrem de mare.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, apelabil în regim permenent; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei ”Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg”, a transmis MAE.

Potrivit comunicatului de presă, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510. Toate apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Românii pot apela și la numărul pentru misiunile diplomatice ale României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Te mai poate interesa și: Ne luăm adio de la Schengen? Eugen Tomac: „Nu intrăm, nu avem nicio opțiune, din păcate”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult