- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de Gripă Aviară la cel mai mare producător român! DSVSA, plan roșu pentru izolarea focarului

27 Jan, 19:52 • Polojan Tudor
La ferma Peneș Curcanul de la Codlea unde se află peste 60.000 de păsări, pe o rază de aproximativ 10 km, a fost depistat un focar de gripă aviară. Măsuri de restricție severe au fost luate cu privire la circulația persoanelor,mijloacelor de transport, dar nu în ultimul rând - a animalelor.
Alertă de Gripă Aviară la cel mai mare producător român! DSVSA, plan roșu pentru izolarea focarului

Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov a fost activată ieri, 26 ianuarie, imediat ce s-a dat alerta. Aceasta a luat măsuri imediate pentru a izola focarul, scrie profit. ro.

În același timp, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Brașov și județele limitrofe a fost activat, dar și Unitatea Operațională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu

Mai citește și: Investigații pe banii statului. Ai nevoie doar de trimiterea de la medicul de familie. Vezi furnizorii care asigură servicii decontate în 2023

Gripa aviară la Peneș Curcanul/ sursa foto: bizbrasov.ro
Gripa aviară la Peneș Curcanul/ sursa foto: bizbrasov.ro

Măsurile luate pentru gripa aviară (H5N1)

Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle, conduce personal echipa de specialiști din cadrul Autorității Naționale care s-a deplasat la cel mai mare producător de carne de curcan din România – Peneș Curcanul. Se vor ocupa de ancheta epidemiologică dar și de supraveghea aplicarea măsurilor procedurale, care au scopul de a împiedica răspândirea virusului.

Alte 9 exploatații comerciale de păsări se află în zona de protecție , care sunt monitorizate permanent prin inspecții clinice și recoltări de probe. Drumurile către aceste ferme au fost restricționate de către Serviciile sanitare veterinare, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov

Echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Prahova, Covasna, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Harghita, Mureș și inspectori ai Poliției Române au fost constituite, în baza Protocolului de Cooperare cu privire la efectuarea acțiunilor comune de control privind respectarea legislației sanitar-veterinare dar și pentru siguranța alimentelor.

Controalele de la Punctul de Trecere a Frontierei au fost intensificate pe rutele prin care se efectuează transportul, respectiv schimbul intracomunitar de animale vii, ouă sau carne de pasăre, dintre țara noastră și alte state unde gripa aviară evoluează.

ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor și Pădurilor, Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România, Colegiul Medicilor Veterinari din România dar și cu Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Te-ar mai interesa și:  Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023. Ministrul Tanczos Barna: „Vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult