- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023. Ministrul Tanczos Barna: „Vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte”

27 Jan, 18:53 • Toma Anca
Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023. Interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanţa mai multe solicitări, spune ministrul Tanczos Barna. Acesta precizează că bugetul este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanţa peste 150.000 proiecte.
Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023. Ministrul Tanczos Barna: Vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte

Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023. Potrivit lui Tanczos, în România sunt peste trei milioane de case intabulate şi înregistrate la Oficiul de Cadastru care ar putea beneficia de un asemenea program, interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanţa mai multe solicitări.

Citește și: Țiriac investește în panouri fotovoltaice pentru apartamentele de lux din Nordul Capitalei. Investiția se ridică la milioane de euro

În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice. Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.

Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu – n.red) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut. (…) Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000„, a declarat Ministrul Mediului, pentru Agerpres.ro.

Care este bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023

Acesta a menţionat că, în paralel, s-au purtat discuţii cu unităţile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluţii de eficientizare şi de reducere a birocraţiei în implementare a programului şi şi-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii„.

Tanczos a mai subliniat că se analizează şi posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare Acesta a făcut referire şi la limitările legate de capacităţile de producţie şi de instalare a sistemelor fotovoltaice.

În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.

Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene.

Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România„, a spus ministrul Mediului.