- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă în învățământ. Anul școlar s-ar putea încheia luna viitoare. Profesorii amenință cu o nouă grevă

22 Apr, 12:33 • Lupu Alexandra
Sindicaliștii din trei federații din învățământ au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale. Acest lucru ar putea afecta anul școlar. Profesorii cer aplicarea noii legi a salarizării, printre multe altele.
Alertă în învățământ. Anul școlar s-ar putea încheia luna viitoare. Profesorii amenință cu o nouă grevă

Anul școlar s-ar putea încheia luna viitoare, afirmă sindicaliștii din trei federații din învățământ. Ultimele informații relatate de stiripesurse.ro arată că reprezentanții au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în privirea declanșării grevei generale, aspect care ar putea afecta anul școlar. Guvernul va fi pichetat marți și miercuri.

Alertă în învățământ

Federația Sindicatelor Libere, Federația Națională Sindicală „Alma Mater” și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat Guvernul și Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării unei greve generale. Federațiile sindicale au transmis printr-un comunicat că acțiunile sunt justificate prin simplul fapt că Executivul intenționează să ia decizii cu un impact negativ asupra angajaților din educație, prin proiectul de Ordonanță de Urgență, privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Mai mult decât atât, federațiile sindicale transmit că, în tot acest timp, cheltuielile pentru personalul din educație sunt plafonate, iar angajații din acest segment nu pot accesa salariile de bază din Legea 153/2017. Reprezentanții precizează că deficitul de personal este accentuat de interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar mai ales, prin blocarea organizării de noi concursuri.

Citește și despre următorul subiect: Profesorii pot petrece mai puține ore la catedră! Cine poate beneficia de norma didactică redusă, potrivit noilor legi ale Educației

„Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, în condițiile în care: se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime; se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni; se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante și se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”, transmit, într-un comunicat de presă comun, federațiile sindicale.

Alertă în învățământ
Alertă în învățământ

În documentul menționat se relatează că cele trei federații din învățământ vor picheta sediul Guvernului în zilele de 25 și 26 aprilie. Totodată, pe data de 10 mai va avea loc un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de persoane din sindicate.

Sindicaliștii au afirmat că revendicările rămân aceleași, referindu-se la rezolvarea problemei aplicării dispozițiilor Legii-cadru 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din învățământ, identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor salariaților din acest segment și acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă. În egală măsură, sindicaliștii solicită aplicarea regulii indexării anuale a veniturilor personalului cu rata inflației și plata orelor suplimentare pentru profesori.

„Indiferent dacă acest proiect de ordonanță de urgență va fi aprobat sau nu, revendicările FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” rămân aceleași: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic”, spun sindicaliștii.

Te-ar putea interesa și: Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor. Senator: „Eliminarea articolului privind salarizarea este un mare pas înapoi”