- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor. Senator: „Eliminarea articolului privind salarizarea este un mare pas înapoi”

13 Apr, 13:33 • Bumbeneci Diana
Senatorul Ștefan Pălărie a oferit noi detalii legate de stadiul în care se află salariile profesorilor. Dascălii nu sunt sprijiniți să rămână în învățământ.
Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor. Senator: „Eliminarea articolului privind salarizarea este un mare pas înapoi”

Cea mai importantă prevedere pentru dascăli a fost eliminată din Legile educaţiei. Așadar, la ora actuală, autorităţile au în plan să atragă tinerii la catedră cu salarii iniţiale de nici 500 de euro net pe lună, anunță Zf.

Salariile profesorilor nu sunt un factor motivațional pentru dascăli

Un profesor din învăţământul gimnazial din România, cu vârsta de 25-35 de ani, are un salariu de 3.845 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă un venit lunar net de mai puţin de 2.300 de lei.

„Nu există o strategie de ţară, strategie economică, strategie educaţională, strategie salarială în domeniul acesta. Eliminarea articolului privind salarizarea este un mare pas înapoi”, a transmis senatorul Ștefan Pălărie.

Ștefan Pălărie
Ștefan Pălărie

Ai mai putea citi: Schimbare majoră în anul școlar 2023-2024. Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână

Salariile profesorilor şi modul în care ele vor creşte în următorii ani au fost un subiect dezbătut intens în ultimele săptămâni, având în vedere că cea mai importantă prevedere pentru cadrele didactice, respectiv cea legată de salarizare, a fost eliminată din Legile educaţiei.

Proiectul iniţial al noilor Legi ale educaţiei spunea că salarizarea cadrelor didactice va fi una progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Un articol din proiectul Legii învăţământului preuniversitar prezentat de ministrul Ligia Deca pe 9 martie spunea că profesorii debutanţi vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De altfel, documentul spunea că salarizarea întregului personal didactic se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Te mai poate interesa: Cât mai câștigă un consultant în turism în 2023. Salariul său poate trece de 1200 de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult