- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți în 2022

08 Oct, 12:00 • Bumbeneci Diana
De la începutul școlilor, numărul copiilor care au ajuns în spital din cauza gripei a crescut în mod alarmant. Medicii recomandă vaccinarea anti-gripală în cazul persoanelor care fac parte din categoriile de risc.
Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți în 2022

Gripa a devenit mult mai problematică, din cauză că organismul și-a pierdut mult din imunitate în anii pandemiei. La nivel global, tradiționala gripă din sezonul rece a devenit mult mai periculoasă, tocmai pentru că afectează organisme slăbite, sau care deja au trecut și prin coronavirus.

Gripa creează probleme

Medicii infecționiști atrag atenția că vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, mai ales că gripa poate deveni și mai periculoasă în contextul COVID, putând avea complicații serioase: rată de mortalitate dublă la pacienții cu infecție concomitentă COVID – gripă și risc crescut de afectare cardiacă, inflamații mai severe și afectare a organelor.

Medicii au anunțat, în fiecare an, că vaccinarea antigripală este cea mai bună metodă de prevenire a bolii, dar mai ales a complicațiilor produse de aceasta, în condițiile în care în contextul pandemiei de coronavirus și a persoanelor care au fost afectate de covid, rata de mortalitate crește, afecțiunile cardiace sunt mai dese, iar inflamațiile în corp sunt mai des întâlnite.

Ministerul Sănătății a anunțat că a aprobat achiziționarea a 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023. Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire și personalul medical sau de îngrijire din aceste centre. Dacă mai rămân vaccinuri, și ceilalți români se vor putea vaccina, dar prioritatea se pune pe românii din categoriile vulnerabile.

Citește și: Iohannis, noi declarații despre aderarea României la Schengen. Ce se va întâmpla săptămâna viitoare ar putea schimba viitorul țării

Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți
Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți

„Au început să primească și medicii de familie în cabinet dozele comandate. (…) Este primul an, cel puțin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ținut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru și să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la adresabilitate scăzută, interes scăzut al populației pentru vaccinare, a creat tensiuni”, a spus ministrul Sănătății.

De altfel, în afară de aceste 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ar putea fi achiziționate și altele, însă doar în momentul în care se vor înregistra cereri. Până atunci, autoritățile nu vor să facă risipă.

„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziția. (…) Categorii eligibile – pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire și personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării. Anul trecut, până la sfârșitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă și poate fi suplimentată”, a arătat ministrul Sănătății.

Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți
Alertă în rândul medicilor. Gripa severă amenință tot mai mulți pacienți

Mai poți citi: Rabla pentru becuri 2022. Ghid complet pentru a primi banii pe becurile vechi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult