- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă a Ministerului de Externe. Românii din Rusia sunt sfătuiți să plece cât mai curând din Rusia

28 Sep, 20:32 • Bumbeneci Diana
Ministerul Afacerilor Externe a emis o nouă alertă de călătorie. MAE solicită evitarea călătoriilor în Rusia și cere românilor de acolo să plece cât mai curând.
Alertă a Ministerului de Externe. Românii din Rusia sunt sfătuiți să plece cât mai curând din Rusia

Ministerul Afacerilor Externe a lansat noul avertisment încă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, însă acum a ieșit public cu noi avertismente și anunță atenționarea în contextul evoluțiilor recente din Rusia, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială. Românii sunt sfătuiți să nu călătorească în Rusia, pentru a nu se expune unor riscuri.

MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/57915) de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale”.

Instituția recomandă românilor din Rusia să își înregistreze imediat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil. Pentru a evita eventuale aglomerări, românii sunt sfătuiți să se înregistreze cât mai curând.

Mai poți citi: Bombele nucleare ale lui Putin ar putea exploda chiar în Rusia. Riscul la care își expune liderul rus propria populație

Alertă a Ministerului de Externe. Românii din Rusia sunt sfătuiți să plece cât mai curând din Rusia
Alertă a Ministerului de Externe. Românii din Rusia sunt sfătuiți să plece cât mai curând din Rusia

La jumătatea acestei săptămâni, și Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat” Rusia, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice.

Cum pot cere românii din Rusia sprijin

Românii pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 și al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum și telefoanele de urgență ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 și Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

Te-ar mai putea interesa și: Kievul pregătește instrucțiuni pentru populație. Ucraina, gata de un atac cu arme nucleare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult