- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă OMS! Omenirea trebuie să își facă rapid stocurile de pastile

30 Jan, 16:45 • Bumbeneci Diana
Organizația Mondială a Sănătății anunță că populația trebuie să se pregătească pentru un atac nuclear. Anunțul a fost făcut în contextul în care Putin lansează tot mai multe atacuri în Ucraina.
Alertă OMS! Omenirea trebuie să își facă rapid stocurile de pastile

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un ghid despre cum să supraviețuiești unei catastrofe nucleare. Ghidul a fost publicat la doar câteva ore după ce Uniunea Europeană a avertizat că Rusia „este în război cu Occidentul”, notează fortune.com, conform știripesurse.

OMS alertează populația

În ghidul publicat azi de OMS este inclusă o listă de medicamente pe care națiunile ar trebui să le stocheze pentru „urgențe radiologice sau nucleare”. Lista a făcut deja înconjurul lumii.

Organismul mondial de sănătate a anunțat, de asemenea, modul în care ar trebui gestionate stocurile care ar putea „preveni sau reduce expunerea la radiații”.

În acest context, Dr. Maria Neira, director general adjunct interimar al Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat că guvernele din fiecare stat trebuie să pună la dispoziție rapid tratamentele pentru expunerea la radiații și expunerea nucleară, în așa fel încât să nu existe dezastre așa ca la Cernobîl.

Este esențial ca guvernele să fie pregătite să protejeze sănătatea populației și să răspundă imediat la urgențe”, a adăugat ea.

Posibilele scenarii luate în considerare în publicație includ urgențe radiologice sau nucleare la centralele nucleare. În manualul OMS mai sunt notate și utilizări intenționate de materiale radioactive cu intenții rele.

OMS
OMS

Aceste situații de urgență ar putea duce la expunerea la doze mortale de radiații, însă multe țări sunt insuficient pregătite, potrivit documentului„, anunță OMS.

Acesta a subliniat: „Prin urmare, este extrem de important ca guvernele să reacționeze rapid la astfel de amenințări”.

Documentul a fost publicat în contextul în care Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, a anunțat că Rusia a schimbat obiectivul invaziei sale în Ucraina.

Specialiștii în domeniul apărării susțin că există riscul să existe o escaladare istorică a conflictului. Oferind mai multe declarații la o conferință de presă la Tokyo, în cadrul unui turneu în Asia-Pacific, acesta a susținut că Vladimir Putin „a trecut de la un concept de operațiune specială la un concept acum de război împotriva NATO și a Occidentului”.

Tot în acest context, acesta a sprijinit, de asemenea, decizia recentă a Germaniei și a SUA de a trimite tancuri avansate în Ucraina.

UE nu urmărește să escaladeze ostilitățile, ci „doar să dea posibilitatea de a salva vieți și de a permite ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare„, a adăugat Sannino.

Ai mai putea citi și: Ultimă oră! Pițurcă, audiat de procurorii militari și DNA. Fostul selecționer este vizat într-un dosar privind achiziția de măști pentru MApN

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult