- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă pe piața alimentară din România! Prețul urzicilor, mai ridicat decât prețul pentru carnea de pui sau chiar de porc

06 Mar, 09:38 • Bumbeneci Diana
Dacă până acum românii abia mai puteau cumpăra carnea de porc sau de pui, acum urzicile ajung la un preț record. Pe o pungă de urzici poți da și 100 de lei.
Alertă pe piața alimentară din România! Prețul urzicilor, mai ridicat decât prețul pentru carnea de pui sau chiar de porc

Urzicile… cândva erau mâncarea tuturor românilor, iar acum ajung de neatins. Prețurile pentru un kg de urzici au ajuns la un record în 2023, iar românii abia și le mai permit.

Urzicile au ajuns la sume record

În pieţe au apărut deja trufandalele de sezon iar prețurile par mai mari decât în trecut.Urzicile pot fi chiar mai scumpe decât carnea de pui sau de porc. Agricultorii pun scumpirile la legume şi verdeţuri pe seama cheltuielilor mai mari de producţie din timpul iernii.

Spre exemplu, în piețele din Capitală sunt tot mai pline cu urzici, spanac, lobodă, leurdă şi alte trufandale. Mai exact, kilogramul de urzici se vinde cu un preţ între 25 şi 30 de lei, iar spanacul, cu 8 lei kilogramul. Loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei, legătura.

În alte zone din ţară, trufandalele sunt şi mai scumpe.

Vezi și: Schimbare majoră în România! Se scumpesc terenurile agricole, în plină criză economică

Preț urzici
Preț urzici

De exemplu, în Piatra Neamţ, preţurile urzicilor sunt atât de mari încât unii vânzători nu le afişează. Unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei.

Producătorii pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari din timpul iernii. Cele mai multe legume şi verdeţuri au fost cultivate în solarii.

Şi marfa din import e tot mai scumpă. De exemplu, în pieţele din Craiova, ceapa uscată a ajuns să coste chiar şi 6 lei. Cea mai multă vine din Olanda şi Austria. Comercianţii spun că nu găsesc suficientă ceapă românească.

Ministrul Agriculturii crede însă că este o chestiune doar de moment și că prețurile vor scădea în perioada următoare. Agricultorii dau asigurări că preţurile legumelor şi verdeţurilor vor scădea, în perioada următoare.

Ai mai putea citi: Românii se întreabă dacă pot obține fonduri europene pentru achiziția unui teren agricol! Un specialist lămurește problema

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult