- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă uriașă la o păstrăvărie din Sibiu: focar de septicemie hemoragică virală! Tot peștele va fi distrus

14 Mar, 20:30 • Cornel Ghimeșan
Un focar de septicemie hemoragică virală a fost descoperit la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. Au fost dispuse măsuri drastice pentru stingerea focarului. Ce a decis Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu?
Alertă uriașă la o păstrăvărie din Sibiu: focar de septicemie hemoragică virală! Tot peștele va fi distrus

Alertă uriașă la o păstrăvărie din Sibiu! O cantitate foarte mare de pește urmează să fie distrusă după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală. Acesta a fost decoperit la o păstrăvărie neutorizată din județul Sibiu. În acest sens a fost constituită o zonă de protecție de 5 kilometri ăn jurul păstrăvăriei. Totodată, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a dispus mai multe măsuri pentru controlul septicemiei hemoragice la păstrăvi, după ce acest focar a fost confirmat la nivelul unei exploatații nonprofesionale din localitatea Cârțișoara, informează Mediafax.

Alte articole: Toate produsele alimentare vor fi prezentate la raft cu o nouă modificare! Autoritățile au luat decizii majore

Măsurile dispuse în cazul acestui focar

Printre măsurile aprobate de Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu se numără uciderea în întregime a tuturor peștilor existenți în păstrăvărie, curățarea și dezinfectarea tuturor bazinelor, dar și a materialelor, ustensilelor, a echipamentelor de hrănire, a îmbarcațiunilor plutitoare care există la nivelul păstrăvăriei. Trebuie dezinfectate și toate persoanele, mijloacele de transport, inclusiv a rezervoarelor și a altor echipamente utilizate.

Totodată, trebuie instituit vidul sanitar de minimum 6 sătămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție. În această perioadă bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat.

Pe o rază de 5 milometri în jurul localității Cârțișoara va fi instituită zona de protecție, iar pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului se va institui o zonă de supraveghere. Aceasta va include și zona de protecție și va cuprinde localitățile: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Exploatațiile piscicole, indiferent dacă aparțin persoanelor fizice sau juridice, care se află în interiorul zonelor de restricție și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala).

După închiderea focarului de boală, bazinele vor fi repopulate cu păstrăv care provine din zonele libere de SHV.  Înainte de a introducerea peștilor în bazine, vor fi brecoltate probe mixte, în cadrul programului propriu de autocontrol, care vor fi expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.

Acesta nu este primul focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din această zonă. Un astfel de focar a mai fost depistat anul acesta în județul SIbiu.

Citește și: Crescătorii de vaci din România au ajuns la disperare din cauza prețurilor la raft! Oamenii își iau vacile și vor ieși în stradă, la protest, inclusiv în București

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult