- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila anunță investiții masive în sistemul de sănătate din Târgu Mureș. Ministrul anunță și construirea a 2 spitale noi

11 Mar, 15:24 • Adrian Popovici
Investițiile totale în infrastructura spitalicească și pre-spitalicească din Târgu Mureș vor depăși 1,1 miliarde de lei, anunță Alexandru Rafila. Prin dezvoltarea simultană a investițiilor din PNRR și din programul de finanțare al Băncii Mondiale, se va realiza construcția de la zero a două spitale noi în Târgu Mureș.
Alexandru Rafila anunță investiții masive în sistemul de sănătate din Târgu Mureș. Ministrul anunță și construirea a 2 spitale noi

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că investițiile totale în infrastructura spitalicească și pre-spitalicească din Târgu Mureș au depășit 1,1 miliarde de lei. Prin dezvoltarea concomitentă a investițiilor din PNRR și din programul de finanțare al Băncii Mondiale, se vor construi de la zero două spitale noi în Târgu Mureș, iar spitalele existente și cabinetele de medicină de familie vor fi echipate corespunzător, transmite News.ro.

Alexandru Rafila a subliniat că Târgu Mureș rămâne un centru de excelență în medicină. Echipa Ministerului Sănătății are responsabilitatea de a concentra toate resursele necesare în jurul acestui nucleu pentru a dezvolta o infrastructură medicală practic nouă și performantă.

De asemenea, Alexandru Rafila a menționat că lucrările la spitalul de mari arși progresează într-un ritm satisfăcător. Este așteptat un progres rapid și pentru macro-investiția din PNRR, în valoare de peste 500 de milioane de lei, pentru Centrul Chirurgical Cardiovascular, care va funcționa în cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant.

„Târgu Mureş rămâne un centru de excelenţă în medicină. Echipa ministerului Sănătăţii are datoria să aducă în jurul acestui nucleu toate resursele necesare pentru o infrastructură de sănătate practic nouă şi performantă. Lucrările la spitalul de mari arşi progresează într-un ritm satisfăcător. Ne aşteptăm la un progres rapid inclusiv pentru macro-investiţia din PNRR, de peste 500 de milioane de lei, de la Centrul Chirurgical Cardiovascular care va funcţiona în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Citește și: Alexandru Rafila, despre creșterea salariilor din Sănătate și situația concediilor medicale

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, foto arhivă

Alexandru Rafila: Investiții prin PNRR pentru spitalele din Târgu Mureș

Investițiile din PNRR pentru infrastructura de sănătate din Târgu Mureș vizează obiective extrem de importante atât în sectorul spitalicesc, cum ar fi combaterea infecțiilor nosocomiale sau extinderea, dotarea și modernizarea secțiilor ATI, cât și în sectorul pre-spitalicesc: investiții în 83 de cabinete de medicină de familie, dotare și reabilitare, precum și investiții semnificative în reabilitarea și dotarea a 6 ambulatorii de specialitate, explică Alexandru Rafila.

În paralel cu investițiile din PNRR, Ministerul Sănătății dezvoltă o investiție de 322 de milioane de lei, cu sprijinul Băncii Mondiale, pentru construcția noului Centru de Arși Grav din Târgu Mureș. Clădirea, cu 7 niveluri și 25 de săli de operație, face parte dintr-un program extins dezvoltat în colaborare cu Unitatea de Management a Băncii Mondiale, care presupune construirea a trei centre specializate pentru pacienții cu arsuri grave, în București, Timișoara și Târgu Mureș.

„Investiţiile din PNRR pentru zona Mureş-Târgu Mureş depăşesc deja 800 de milioane de lei şi produc efecte dintre cele mai pozitive, atât în sectorul spitalicesc cât şi pre-spitalicesc. Este foarte important să menţinem presiunea pe toate lucrările care se dezvoltă aici concomitent, pentru că timpul nu mai are răbdare cu noi. În doi ani, Târgu Mureş trebuie să aibă două spitale noi, funcţionare, dotate şi performante”, a adăugat secretarul de stat, Alexandru Rogobete.

Citește și: Alexandru Rafila anunță o investiție masivă în Sănătate. 100 de milioane de euro vor fi investiți în digitalizarea unor instituții esențiale din sistem