- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila recunoaște că românii nu își permit să meragă la stomatolog. Cât primește un dentist lunar de la CAS

25 Mar, 13:01 • Adrian Popovici
Alexandru Rafila a recunoscut faptul că românii au un acces limitat la serviciile stomatologice, explicând faptul că CAS-urile oferă aproximativ 6.000 de lei lunar fiecărui specialist cu care semnează un contract.
Alexandru Rafila recunoaște că românii nu își permit să meragă la stomatolog. Cât primește un dentist lunar de la CAS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recunoaște că accesul românilor la serviciile oferite de stomatologi este limitat. Acesta a explicat faptul că acest tip de servicii medicale este oferit, în general, de cabinetele private și că suma pe care dentiștii care au contract cu Casele de Asigurări de Sănătate o primesc de la stat este insuficientă, transmite News.ro.

Alexandru Rafila, a declarat luni, accesul românilor la serviciile oferite de către dentiști este limitat, explicând că medicii care au contract cu CAS primesc sume mici, de aproximativ 6.000 de lei lunar. Oficialul a explicat faptul că ministerul pe care îl conduce pregătește o serie de prevenție pentru sănătatea orală.

După cum explică Alexandru Rafila, Ministerul Sănătății lucrează la programe de prevenţie, pornind de la cele care se referă la screeningul pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple și sigilarea acestora.

Pe lângă informațiile legate de banii alocați lunar către stomatologi, Alexandru Rafila a explicat și faptul că țara noastră a avut un program de prevenție la începutul anilor 2000. Acesta a presupus clătiri cu apă florurată în cazul copiilor din 4 județe și a avut rezultate pozitive.

„Însă cam asta a fost tot, s-a încheiat programul, ulterior au fost multe intenţii. Colegiul Mediului Stomatologi din Bucureşti a demarat un astfel de program de prevenţie cred că acum un an sau doi şi ar fi bine ca aceste programe să fie continuate şi replicate la nivel naţional. Lipsa de educaţie, lispa de informare, cred că este una dintre principalele cauze ale celor trei afecţiuni majore (..) caria, paradontopatiile şi consecinţele lor.

 În România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată iar medicii stomatologi, care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, au o sumă limitată, cred că 6.000 de lei, pe lună, pentru serviciile stomatologice, ceea ce în mod evident este o sumă mică”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ce spune Alexandru Rafila despre finanțarea stomatologilor?
Ce spune Alexandru Rafila despre finanțarea stomatologilor?

Te-ar putea interesa și: Alexandru Rafila se implică în scandalul concediilor medicale. Ministrul vrea „controale serioase” în țară

Ce propuneri are Alexandru Rafila?

„Noi ce putem să facem de la Ministerul Sănătăţii şi avem şi determinare, este să dezvoltăm programe de prevenţie, începând cu cele care se referă la screeningul pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. Aşteptăm de la dvs propuneri concrete ca să îl ăncepem de anul acesta, timpul este important, mai ales că discutăm de o patologie care afectează în special copiii, iar abordarea trebuie să înceapă din copilărie”, a arătat Rafila.

Ministrul i-a îndemnat pe specialiști să cheme discute cu reprezentanţii autorităţilor locale, comune, oraşele mici, acelea fiind zonele din țară în care sunt problemele cele mai mari în ceea ce privește sănătatea orală. De asmenea, ministrul subliniază că în aceste zone accesul la servicii este foarte limitat iar sprijinul sau conlucrarea cu autorităţile locale poate să ducă la dezvoltarea unor servicii, fie în şcoli, la sediul unităţilor administrativ-teritoriale, unde se pot face servicii de medicină dentară.

„Putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citește și: Alexandru Rafila anunță investiții masive în sistemul de sănătate din Târgu Mureș. Ministrul anunță și construirea a 2 spitale noi