- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 43%. Lista produselor pentru care românii plătesc mai puțin în magazine

16 Aug, 14:18 • Lupu Alexandra
Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43%. Iată lista produselor pentru care românii plătesc cel mai puțin.
Alimentele de bază s-au ieftinit cu până la 43%. Lista produselor pentru care românii plătesc mai puțin în magazine

Datele prezentate de Consiliul Concurenței arată că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, în comparație cu luna iunie, informează ziare.com. Românii scot mai puțini bani din buzunare în magazine.

Cât costă acum alimentele de bază

Datele publicate astăzi arată că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în urma ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu, în ceea ce privește plafonarea adaosului comercial la produsele de bază. Se pare că cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, adreii Bianca, cartofii şi ceapa.

Citește și despre: Oferte de nerefuzat la Lidl pentru săptămâna 14 – 20 august. Românii vor da mai puțini bani în magazine pentru produsele preferate!

„Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”, arată datele analizate și prezentate de Consiliul Concurenței.

Față de luna iunie, în prima săptămână din august s-au identificat cele mai mari scăderi de prețuri la fructe și legume. Drept urmare, prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă cu 38% mai puțin. Totodată, românii plătesc cu 32% mai puțin pentru ardei. Alte reduceri de costuri au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, morcovi și pepene.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că reducerile sunt tot mai răspândite, pe măsură ce trece timpul. El spune că este convins că în următoarea perioadă vor exista și mai multe magazine în care produsele de bază se vor găsi la raft la un preț redus.

Alimente
Alimente

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează.

Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, declară el.

Telemeaua este cu 13% mai ieftină. Totodată, prețul mediu al iaurtului este cu 9% mai mic. Laptele este cu 7.8% mai ieftin, fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori.

Alte produse pentru care românii plătesc mai puțin sunt uleiul, ouăle, mălaiul și zahărul. Dacă vorbim despre carne, se pare că prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui cu 6% și al puiului grill cu aproape 4%. Totodată, prețul mediu pentru carnea de lucru de porc a scăzut cu 1.8%. În altă ordine de idei, prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o creștere ușoară la raft, de 1.4%.

Vezi și: Ministrul Agriculturii, verificări intense în magazine. S-a confirmat: românii plătesc mai puțin pentru produsele de la raft. „Preţul alimentelor de bază a scăzut”