- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alimentele s-au ieftinit! Marcel Ciolacu prezintă primele rezultate de la raft: „Am văzut preţuri reduse şi cu 35 – 50%”

03 Aug, 12:47 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu a confirmat. Alimentele s-au ieftinit în marile magazine.
Alimentele s-au ieftinit! Marcel Ciolacu prezintă primele rezultate de la raft: „Am văzut preţuri reduse şi cu 35 – 50%”

Marcel Ciolacu a declarat astăzi că românii pot cumpăra la un preț redus alimentele de bază din marile magazine. Premierul României a confirmat că a văzut prețuri reduse și cu 50% pentru produsele de bază, informează observatornews.ro.

Marcel Ciolacu, despre alimentele de bază din magazin

Astăzi, 3 august, Marcel Ciolacu a confirmat că alimentele de bază sunt regăsite la un preț redus în marile magazine din țară. Premierul României s-a arătat mulțumit de faptul că lanțurile de magazine au început să aplice de la 1 august plafonarea adaosului comercial și menționează că este o soluție vitală.

„Mă bucură faptul că marile lanţuri de magazine au început să aplice, din 1 august, reducerea preţurilor la alimentele de bază. Este o soluţie vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor şi am văzut deja preţuri reduse şi cu 35 – 50% la unele produse”, a afirmat Marcel Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern.

Citește și despre: Metoda aplicată de marile lanțuri de magazine din țară pentru a reduce prețurile la alimentele de bază. Cât costă acum produsele de la raft

Premierul României punctează că măsura începe deja să ajute milioane de români. El este de părere că reducerea prețurilor la alimentele de bază va avea o influență pozitivă și va aduce inflația la o singură cifră.

Ordonanța de plafonare a adaosului comercial a intrat în vigoare încă de pe data de 1 august. Anumite alimente ar trebui să se ieftinească. Cu toate acestea, nu toate lanțurile de magazine s-au ținut de cuvânt: unele produse au ajuns mai scumpe decât înainte sau diferența de preț nu a fost deloc simțită la buzunar.

„Diferențe nesemnificative între prețuri, de câteva zeci de bani sau de câțiva RON. Spre exemplu, 1 kilogram de zahăr, care săptămâna trecută costa 5 RON și 49 de bani, acum a ajuns să coste 4 RON și 79 de bani. De altfel, am făcut un experiment și am monitorizat prețurile pentru mai multe produse dintr-un mare lanț de supermarketuri din întreaga țară și am avut astăzi surpriza să constatăm faptul că prețurile pentru multe produse au rămas neschimbate.

De exemplu, un litru de ulei care săptămâna trecută costa 6,99 RON acum are același preț, la fel se întâmplă și pentru lapte, costa 4,89 RON acum prețul este neschimbat, iar pentru o cutie cu 10 ouă la care prețul era în jur de 10 RON am avut surpriza să constatăm că acest produs a dispărut de pe raftul magazinelor.

În schimb a apărut caserola cu 30 de ouă, pentru care retailer-ul nu trebuie să aplice vreun discount. Așadar, chiar dacă de astăzi ar fi trebuit să găsim prețuri e mai mici în magazin, nu se întâmplă acest lucru. Fiecare aplică legea dacă vrea, în funcție de cum vrea, deși avem o Ordonanță de Urgență care a intrat în vigoare începând de la 1 august 2023. Adaosul comercial n-ar trebui să fie mai mare de 20 de procente pentru retailer și 20 de procente pentru procesatori, iar la distribuitori s-a stabilit un adaos comercial de 5%.

Există și sancțiuni în această sens, cuprinse între 100.000 și 2 milioane RON. De altfel, Consiliul Concurenței a anunțat faptul că monitorizează întreaga piață”, a transmis, pe 1 august, în ziua ieftinirii alimentelor, reporterul Observator Mădălina Chițac.

Alimente
Alimente

Românii ar trebui să dea mai puțini bani pentru următoarele alimente:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT
  • Brânză telemea de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  • Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
  • Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.)
  • Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

Vezi și: Marcel Ciolacu anunță noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Premierul României vrea desființarea unor instituții. „O să vin cu o ordonanță de comasare”