- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O categorie de români ar putea primi alocațiile majorate cu 100%

06 Oct, 11:42 • Bumbeneci Diana
Românii cu venituri mici vor putea primi alocații mai mari. O nouă propunere legislativă are în vedere creșterea cu 100% a alocațiilor.
O categorie de români ar putea primi alocațiile majorate cu 100%

Alocațiile pentru români, majorate pe viitor. Familiile care au probleme financiare primesc un nou ajutor de la Guvern. O nouă propunere legislativă are în vedere creșterea cu 100% a alocațiilor pentru familiile cu venituri reduse, care au copii în întreținere.

O categorie de români ar putea primi alocațiile mai mari

Cu toate acestea însă, mai multe categorii de persoane vor primi ajutoare sociale, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.277/2010. Este vorba despre documentul ce face referire la alocația pentru susținerea familiei.

În acest moment, propunerea ar fi fost adoptată tacit, în luna septembrie, de către Senat, însă pentru a deveni lege trebuie să primească votul decisiv la Camerei Deputaților.

Prin acest proiect de lege se dorește încurajarea natalității, mai mult ca niciodată. Alocația va fi denumită – „alocație pentru susținerea familiei”, scrie legislațiamuncii.manager.ro. În expunerea de motive se poate vedea că:

„De exemplu, alocația prevăzută de Legea nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei nu a mai suferit actualizări de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constantă, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu.

De asemenea, raportarea alocației prevăzută de Legea nr.277/2010 la indicatorul social de referință, care abia recent a suferit o majorare egală cu inflația din anul precedent, determină o valoare a alocației pentru susținerea familiei cu valoare extrem de mică, care nu poate fi considerată nici sprijin pentru familii și nici un instrument de politică publică pentru încurajare a natalității.

Pentru a răspunde acestei probleme emergente, prezenta propunere legislativă are în vedere o majorare cu 100% a alocației pentru sprijinirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii.

De asemenea, în vederea actualizării categoriilor de beneficiari, propunem și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație, în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind că în ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat in fiecare an, astfel incat numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul.” 

Citește și: Expertul militar Vladislav Shurygin vorbește despre un conflict între Rusia și NATO. „Mare război nuclear cu rachete”

O categorie de români ar putea primi alocațiile majorate cu 100%
O categorie de români ar putea primi alocațiile majorate cu 100%

Mai mult, în cazul familiei al cărei venit lunar mediu pe membru de familie este până la 0,80 ISR, cuantumul lunar al alocației va fi stabilit prin raportare la indicatorul social de referință. Acesta se calculează:

  1. 0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
  2. 0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
  3.  0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
  4.  l,3120 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.

Spre exemplu, o familie cu 2 copii, va primi o alocațiile de aproximativ 340 de lei, față de 172 de lei, atât cât este în momentul prezent. În cazul familiilor cu un venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR și până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul pentru alocațiile acestora se stabilește:

  1.  0,3000 ISR pentru familia cu un copil;
  2.  0,6000 ISR pentru familia cu 2 copii;
  3.  0,9000 ISR pentru familia cu 3 copii;
  4.  l,2000 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.

În acest context, familia monoparentala al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocației este stabilit prin raportare la indicatorul social de referință, după cum urmează:

  1.  0,428 ISR pentru familia cu un copil;
  2.  0,856 ISR pentru familia cu 2 copii;
  3.  l,284 ISR pentru familia cu 3 copii;
  4.  l,712 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.

Pentru familia monoparentală (persoane singure, văduve, divorțate, etc) al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR și până la 1,60 ISR inclusiv.

ISR face referire la indicele social de referință și are valoarea de 525,5 lei, de la 1 martie 2022. ISR se stabilește, conform legilor, printr-o unitate exprimata în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Cuantumul pentru alocațiile românilor este stabilit în felul următor:

  1. 0,408 ISR pentru familia cu un copil;
  2.  0,816 ISR pentru familia cu 2 copii;
  3. l,224 ISR pentru familia cu 3 copii;
  4.  l,632 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.

Mai poți citi: Românii și-ar putea pierde casele, din cauza neplății facturilor. Adrian Cuculis: „După 30 de zile, ai casa scoasă la vânzare!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult