- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alocațiile pentru copii 2023. Care este valoarea și ce acte sunt necesare

23 Feb, 20:26 • Lupu Alexandra
Anul 2023 vine cu vești bune pentru părinți! Alocațiile pentru copii vin cu noi majorări, în funcție de rata inflației.
Alocațiile pentru copii 2023. Care este valoarea și ce acte sunt necesare

Anunț important pentru părinți! Alocațiile pentru copii vin cu noi majorări, în funcție de rata inflației, conform noilor prevederi, susține ziarulunirea.ro.

În luna ianuarie, aparținătorii au primit suma de 243 lei pentru alocația copiilor cuprinși între vârstele 2 și 18 ani. Sumele au crescut cu 10 procente începând cu această lună, însă pentru copiii de până la 2 ani, mărirea este cu doar 30 lei. Alocațiile pentru copii trebuie să se mărească în mod obligatoriu, în funcție de rata inflației, conform prevederilor intrate în vigoare. Guvernul a anunțat la începutul anului că acestea vor fi majorate cu 5.5% (aproximativ 12 lei) pentru fiecare copil care primește suma standard de 243 lei, calculele fiind făcute în raport cu rata inflației din 2021. Cu toate acestea, ministrul Muncii a anunțat o majorare mai mare de atât, mai exact, cu 10%.

„Vor creste alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”, declară Budăi.

Până la ora actuală, alocațiile pentru copii se calculează în funcție de vârstă și reprezintă un cuantum lunar, în felul următor: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 sau 3 ani sau cuprinși între 3 și 18 ani, care prezintă probleme speciale; 243 pentru cei care se află în categoria de vârstă 2 și 18 ani. În ceea ce privește valoarea ajutorului de plasament, aceasta a fost mărită încă din 2022, ajungând la 950 lei.

Citește și: Majorare alocații 2023. Ce venituri primesc românii în perioada următoare

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, după cum prevede Legea nr. 272/2004, în ceea ce privește protecția și promovarea drepturilor copilului.

alocațiile pentru copii
alocațiile pentru copii

Alocațiile pentru copii 2023: procedură

Alocația se acordă lunar, în baza unei cereri completată și semnată de unul dintre părinți. Valoarea acesteia este achitată până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani. Pentru a beneficia de acest ajutor, aparținătorul care depune documentele trebuie să aibă buletin de identitate românesc, și de altfel, să apară în certificatul de naștere al copilului. Actele necesare sunt următoarele:

  • Certificatul de naștere românesc al copilului;
  • Certificatul românesc de căsătorie al părinților sau declarația notarială;
  • Certificatele de cetățenie ale aparținătorilor;
  • Declarație care atestă domiciliul stabil al minorului;
  • Buletinul de identitate românesc;
  • Extras al contului bancar.

Pentru copiii născuți în străinătate, părinții trebuie să depună cerere pentru acordarea ajutorului, și de asemenea, următoarele documente justificative: copie după certificatul de naștere al minorului, actul de identitate al părintelui, documente din care să reiasă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și acte care să ateste că minorul nu a beneficiat de prestații sociale în spațiul Uniunii Europene.

Vezi și: România a investit în decembrie 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor