- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Altceva! Cât timp va fi scutit de șoferii români după ce Autostrada Moldovei va fi construită

23 Apr, 20:15 • Stefan Simion
Moldova a rămas singura regiune din Moldova fără autostradă. Din nefericire, accesul din alte zone ale țării se face pe DN-uri. De la București la Moldova se merge pe DN2 cu mașina, „Drumul Morții", care are mai multe cruci decât kilometri. Totuși, accesul către Suceava - Siret ar putea fi mult mai sigur și mai rapid din 2026/2027. 
Altceva! Cât timp va fi scutit de șoferii români după ce Autostrada Moldovei va fi construită

Iată cum ar putea arăta, de fapt, transportul către Moldova, din 2026/2027:

De la București la Ploiești se va circula pe Autostrada A3, pe o distanță de aproape 80 de kilometri – așa cum se întâmplă deja în prezent. De la Ploiești pleacă „Autostrada Moldovei”, A7, care se află în lucru, în mare parte sub comanda lui Dorinel Umbrărescu.

Astfel, drumul de mare viteză trece prin Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani, Suceava și ajunge până la Siret.

În prezent, de la București la Siret, drumul poate fi parcurs în aproximativ 7 ore, într-un caz fericit, deci dacă șoseaua nu este aglomerată și dacă nu sunt efectuate opriri.

Într-un scenariu realist, drumul poate fi parcurs pe DN, cu mașina personală în 8 ore, iar în cazul unor perioade aglomerate, chiar și în 10 ore, cu tot cu opriri. În lipsa de autostrăzi, respectiv drumuri expres, care permit transportul rapid și sigur, șoferii sunt nevoiți să străbată comune și orașe unde există restricții de viteză, treceri de pietoni, semafoare și ambuteiaje.

Autostrada Moldovei
Autostrada Moldovei

În cât timp poate fi parcurs cu mașina personală drumul București – Siret, într-un caz optimist

  • București – Siret – 6 ore și 50 de minute pe DN2 (E85), 487 de kilometri cu mașina personală;
  • București – Siret – 3 ore și 30 de minute pe Autostrada A7 (Ploiești – Siret), respectiv A3 (București – Ploiești), cu mașina personală;
  • București – Suceava – cel mai rapid, cu tren InterCity (IC), 5 ore și 42 de minute, 6 ore și 4 minute / 6 ore și 17 minute, respectiv 8 ore și 28 de minute cu tren Interregio (IR).

Astfel, după ce autostrada din Moldova va fi gata, de la București la Bacău se va putea ajunge în maximum 2 ore și 30 de minute, în loc de 4 ore. 

Lucrări în plină desfășurare la Autostrada Moldovei

În prezent, pe Autostrada A7 se află în plină desfășurare lucrările dirijate de către antreprenorul local Dorinel Umbrărescu.

Cornel Bunghiuz, directorul general al UMB, a dat asigurări că toate lucrările companiei vor fi gata la timp.

„O să ne mobilizăm exemplar, militărește, ca și până acum (…) pentru contractele pe care le avem în derulare. Organizarea o s-o facem pas cu pas, funcție de evoluția contractelor, a timpului, deocamdată e iarnă, în unele locuri plouă, ninge.

Vă asigurăm că ne vom organiza astfel încât toate lucrările vor fi în termen. Resursa umană este de 5.000 de oameni care lucrează efectiv, nu doar pe A7, ci pe toată societatea”, a declarat Bunghiuz.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult