- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amendă de până la 1.160 de lei pentru șoferii care nu au la ei acest act. Pe lângă această sancțiune, pot primi și patru puncte de penalizare

18 Jan, 14:20 • Bocioacă Bianca
Șoferii care nu au toate actele necesare la ei în timp ce se află la volanul mașinii riscă să primească o amendă de 1.160 de lei. Iată ce prevede Codul Rutier pentru participanții la trafic.
Amendă de până la 1.160 de lei pentru șoferii care nu au la ei acest act. Pe lângă această sancțiune, pot primi și patru puncte de penalizare

Participanții la trafic care nu au asupra lor toate actele necesare pot primi o amendă în valoare de 1.160 de lei. Dacă agentul de poliție este ceva mai sever, șoferii pot primi în plus și patru puncte de penalizare.

Amenda se dă pe loc conducătorilor auto care uită acasă acest document foarte important. În cazul în care sunt opriți de Poliția Rutieră pentru un control de rutină, șoferii riscă sancțiuni semnificative dacă nu au asupra lor actele prevăzute de lege pentru a conduce, relatează romaniatv.net.

Atunci când un șofer este supus unui control, trebuie să prezinte pemisul de conducere. Dacă acesta nu se află în poesia șoferului în acel moment, nu reprezintă caz penal, și poate fi prezentat buletinul sau cartea de identitate. Astfel, se va verifica în baza CNP-ului dacă șoferul deține un carnet de conducere.

Citește și: Încă se mai practică: O grupare din Bihor a înscenat accidente rutiere ca să ia bani de la societățile de asigurări. Daunele se ridică la 657.895 de lei

Ce amendă prevede legea, în funcție de faptele săvârșite

Cu toate astea, cei care nu prezintă permisul vor primi o amendă de până la 1.160 de lei.

„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.

„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”, stabilește Codul Rutier.

Citește și: Statul îți va putea confisca mașina! 28 de parlamentari au depus un amendament la Codul Rutier cu prevederi draconice!